Met de wedstrijd tegen RKC is de warming-up voor het seizoen officieel afgelopen. Komende weken begint het echte werk! Twee weken die een seizoen kunnen maken, of Ajax gelijk weer voor een lastige klus stellen. De wedstrijd tegen RKC had weinig bijzonders, hoewel de man of the match het vermelden waard is; Daley Blind. Ook noemenswaardig is het feit dat Poulsen en Babel hun debuut hebben gemaakt, waarbij die eerste gelijk in de basis begon.

Een indicatie over de toegevoegde waarde is momenteel moeilijk te maken, gezien het hier slechts RKC in eigen huis betrof. Over twee weken weten we een stuk meer. Allereerst waar Poulsen en Babel staan en zeker ook waar Ajax als team staat, hoewel we dat natuurlijk niet los van elkaar kunnen zien.

Dinsdag trappen we af in Dortmund. Een Amsterdamse colonne van 3500 supporters zal onze helden daar gaan ondersteunen. Het zal nu al weer prachtige beelden op gaan leveren. Hier en daar heeft men het nog steeds over de wedstrijd van vorig jaar in Manchester, kippenvel!! Soortgelijke taferelen zullen ook dinsdag weer het geval zijn. Dortmund in eigen huis moet Ajax gewoon kunnen pakken, zo simpel is het. Natuurlijk is Dortmund een gevestigde naam en spelen ze in eigen huis. So what?! Wij zijn Ajax! Vereiste is dan natuurlijk wel dat de paar kansen die je gewoon gaat krijgen, ook erin moeten. Mijn gedachten zijn nog wel eens terug gegaan naar dat moment dat Sulejmani vorig jaar tegen Olympique Lyon vrij voor de keeper kwam…………….. De afloop daarvan is bekend.

Nadat we in Dortmund onze naam weer hebben laten gelden, staan ze vervolgens in Den Haag en Utrecht al weer op de banken te springen. De grote jongens uit Amsterdam komen langs en dat is natuurlijk altijd weer de wedstrijd van het jaar. Tegen ADO voor de competitie, tegen Utrecht voor de beker. Twee keer een uitverkocht huis, waarbij de haat richting Ajax natuurlijk weer veel groter zal zijn dan het supporteren van de eigen club. Ook dat is de laatste jaren aardig gewend geraakt. Toch geven deze twee wedstrijden wel mooi aan hoe het met het huidige Ajax ervoor staat. Zullen Babel en Poulsen de rust en ervaring gaan brengen om ook in deze wedstrijd de linies bij elkaar te houden en niet mee te gaan in het vechtvoetbal van de tegenstander? We gaan het allemaal zien de komende weken.

Alsof deze drie wedstrijden nog niet genoeg is, krijgen we ook nog een kersje op de taart: Ajax-Twente. Dit affiche is natuurlijk onlosmakelijk verbonden met de datum 15 mei 2011. Man man, wat heb ik die beelden nog vaak terug gekeken. Op die dag klopte het allemaal, van A tot Z. De Arena ging tekeer als nooit tevoren. De wedstrijd tegen Twente thuis zal dan ook niet alleen op het veld gestreden gaan worden, maar ook op de tribunes. Net als Ajax bij Dortmund, verwacht ik dat de Tukkertjes in grote getale naar de Arena zullen afreizen. Het zal een mooie pot gaan worden, gezien Ajax aan de bak moet om het gat met Twente te verkleinen naar één punt.

Op de tribune zal er een mooie driespan gevormd moeten worden tussen Vak410, Zuid en North Up Alliance. Iets wat momenteel ook al wel het geval is, maar waar tevens ook nog genoeg rek in zit. De komende twee weken kunnen en moeten gebruikt worden om de strategie te bepalen voor die wedstrijd. Gaan we, zoals soms bij RKC het geval was, voor diverse liederen door elkaar? Of dirigeert er één en volgt de rest massaal? Dat laatste heeft natuurlijk de voorkeur. Dan blijft er in ieder geval al niks van het uitvak over. De Godenzonen op het veld moeten dan zelf even de bal erin schieten. Het zou zo maar eens een mooi einde kunnen zijn van twee prachtige weken waarin we op diverse gebieden een basis hebben gelegd voor een mooi seizoen!