Johan Cruijff verdrong de oorlog in Libië en de ramp in Japan de afgelopen weken van de voorpagina’s. Uit een enquête van Maurice de Hond bleek dat 67 procent van de Ajax-supporters de legendarische nummer 14 graag een functie ziet bekleden bij de Amsterdamse club. ‘Maar ik blijf het liefst op afstand, net als bij Barcelona aldus Cruijff in de nieuwe uitgave van VI.

‘Als je in een raad van commisarissen gaat zitten, dan moet je je aan de uitspraak van dat orgaan houden, ook als je het er niet mee eens bent. Bij een beursgenoteerd bedrijf als Ajax ligt dat bovendien nogal ingewikkeld.’

‘Als je zelf een RvC mag samenstellen, die met zijn allen ons plan ondersteunt, dan krijg je misschien een andere situatie. Dan zou ik misschien wel in zo’n raad gaan zitten.’

‘Maar het liefst blijf ik toch op afstand, net als bij Barcelona. Daar heb ik ook nooit in een commissie gezeten en daar was toch rendament. Het enige waar het mij om gaat, is dat onze plannen bij Ajax worden uitgevoerd. En in wat voor een organisatie dat gebeurt, is minder interessant.’

Cruijff hoopt dat er op korte termijn duidelijkheid komt over de toekomst van Ajax. ‘Het liefst gisteren, want alles wat lang duurt, is niet goed. Maar op dit moment kan ik er verder ook niks aan doen. Het is niet aan mij om me met al die structuren binnen Ajax te bemoeien. Als het rendament van onze plannen maar gerealiseerd wordt. Ik kan nu alleen maar afwachten.’