In het kader van de komende ontmoetingen tussen Anderlecht en Ajax sprak Le Soir met Johan Cruijff. De oud-speler en -trainer van de Amsterdammers kijkt uit naar de Europa League-ontmoetingen. “Anderlecht doet me terugdenken aan mijn jeugd”, zegt Cruijff zaterdag. “Paul Van Himst, Jan Mulder, Rob Rensenbrink! Anderlecht was toen, en is nu nog altijd, de top in België. Europees zijn ze wat weggezakt, net als Ajax trouwens. Dat is jammer.”

“Van de huidige ploeg weet ik weinig en ik onthoud ook moeilijk namen”, geeft Cruijff toe. “Maar van Mbark Boussoufa heb ik al gehoord. Hij is bij ons gevormd. Dat hij vertrokken is, is omdat Ajax toen tekort geschoten heeft.” Cruijff kent ook Romelu Lukaku. “Twintig à dertig miljoen euro voor hem, dat is een serieus bedrag. Maar als Lukaku getransfereerd wordt naar een club die zo’n bedrag kan betalen en hij speelt amper, wat zal hij dan doen?”

Jan Vertonghen en Toby Alderweireld vormen de Belgische gemeenschap bij Ajax. “Hun basiskwaliteiten zijn goed, maar ze maken nog fouten die te wijten zijn aan hun opleiding. Maar dat kan nog goedgemaakt worden. Kijk naar Thomas Vermaelen, die maakte ook fouten voor hij naar Arsenal trok.”

Tekst: Voetbalzone