© Proshots

De Volkskrant pakt zaterdag uit met een groot verhaal over hoe de hernoeming van de Amsterdam ArenA naar Johan Cruijff Arena tot stand is gekomen. Volgens de krant is de hernoeming vooral te danken aan burgemeester Eberhard van der Laan.

Moeizaam

Van der Laan staat bekend als ras-Ajacied en volgens de krant zou hij zich dan ook meteen na het overlijden van Cruijff gepleit hebben om het stadion naar hem te vernoemen. Dat ging echter moeizaam, omdat de Arena wil dat het stadion multifunctioneel blijft. Bovendien zou Ajax zelf ook niet staan te springen om het stadion te hernoemen.

Aanjager

Volgens De Volkskrant gaf Ajax de voorkeur aan het hernoemen van De Toekomst, in plaats van in de Arena. Ook de familie Cruijff zou geen prioriteit geven aan het hernoemen van het stadion. Toch wist Van der Laan de partijen samen te brengen. Zoals operationeel directeur van Ajax Rutger Arisz mooi verwoordt: “Van der Laan was de aanjager van het initiatief om de Arena te hernoemen. Hij doorzag dat bepaalde onderwerpen met elkaar vervlochten waren, dat was belangrijk voor het proces. Hij nam duidelijk de rol op zich om tot overeenstemming te komen, waarbij hij ook als voorzitter en gastheer fungeerde.”