Johan Cruijff is klaar met de huidige Ajax-directie. “Ik begrijp deze directie voor geen meter. Nee, helemaal niets,” drukt hij zich furieus uit tegenover AT5. Gisteravond sprak de levende legende, met Wim Jonk en Dennis Bergkamp aan zijn zijde, zich witheet uit over de gang van zaken bij ‘zijn’ club. Cruijff sneerde naar Van den Boog, of in zijn eigen woorden: “mensen die de ballen verstand van voetbal hebben”. Ook beoogd club-hervormers Jonk en Bergkamp waren even helemaal klaar met de blokkade waartegen ze op waren gelopen. En vandaag lijkt dat niet anders. “En ik zal niet opgeven. Nee, nee, nee. Dat is me de vorige keer kwalijk genomen, maar toen stond ik er alleen voor,” reageert Cruijff tegenover de Amsterdamse camera’s, terwijl hij terugkijkt op zijn eerdere poging om een revolutie bij Ajax te ontketenen.

De gesprekken over verdergaande samenwerking tussen het kamp Cruijff en de huidige machthebbers bij Ajax liepen bijzonder stroef gisteren. Volgens Cruijff zitten er mensen op de verkeerde plek, volgens de directie eisen de drie te veel macht. “Tuurlijk is de situatie tussen de directie en mij nog wel werkbaar,” vertelt Cruijff. “Maar het gaat niet alleen om mij. Ik zit nu natuurlijk in dat platform, maar wie er aan mee en wie ik eigenlijk verwoordt, dat is een Van Basten, een Rijkaard, een Jonk, een Bergkamp, een Boeve, en ga zo maar door. Ik begrijp dus niet dat de ledenraad überhaupt zou kunnen denken “dat doen we niet”, of zo.”

Cruijff is benieuwd wat Van den Boog eigenlijk doet in die directiekamer. Volgens El Salvador zit de directie in ieder geval een professioneel potje te slapen. “Dit is iets waarvan je zegt, er moet hier iets gebeuren. Ajax is al 7 jaar geen kampioen geworden, ze staan er nu ook weer niet goed voor. Al 15 jaar hebben ze niet eens Europees topniveau gespeeld, of een finale gehaald. Dat je zegt: je loopt toch niet te slapen?! En als al deze mensen (Bergkamp, Van Basten, Rijkaard, etc.), die dat allemaal wel hebben meegemaakt, zeggen we gaan het veranderen en vervolgens zo en zo doen, doe dat dan gewoon!”

Al met al lijkt de laatste loonstrook voor de huidige Ajax-directie al uitgeschreven te zijn, als het aan de Verlosser en zijn groeiende achterban ligt. “Als je nu deze groep mensen ziet, en je zet ze op een rij. Ik geloof dat ze bij elkaar 2000 wedstrijden voor Ajax hebben gespeeld, en die worden door niet-voetballers op hun vingers getikt, over voetbal – ik heb het niet over iets anders -, dat is toch te gek om los te lopen?”.

De laatste vraag die dus blijft staan: gaat Cruijff door? “Wij!” antwoordt deze vastberaden. “Wij gaan door.”