Een straatschoffie uit Amsterdam-Oost is al drie keer op rij verkozen tot Voetballer van het Jaar in België. Mbark Boussoufa, in de A-jeugd weggestuurd bij Ajax, geldt als een onomstreden grootheid bij Anderlecht. ,,Mijn vrienden liggen straks wakker van die wedstrijd tegen Ajax. Ik niet zo,” meldt de Amsterdammer in het AD.

De Vlaamse verslaggever vraagt het zachtjes, verpakt in fluwelen bijzinnen en omslachtige omwegen. Of Mbark Boussoufa het fijn vindt om toch weer beslissend te zijn voor Anderlecht, gezien een wat mindere periode van zijn kant; daar komt de vraag ongeveer op neer. 

De voetballer kantelt zijn hoofd een beetje, tilt zijn kin op en fronst zijn wenkbrauwen. ,,Mindere wedstrijden?,” herhaalt Boussoufa. Hij kijkt nu nog iets spottender en slaat twee armen over elkaar, de benen ietsje gespreid.  

,,Hoe bedoel je dat?,” vraagt Boussoufa. ,,Tegen KV Mechelen speelde ik wat minder, dat ben ik met je eens, maar verder? Kun je misschien iets beter uitleggen wat je bedoelt? Wanneer speelde ik nog meer niet goed dan? En wat heb ik vanavond fout gedaan?”

Vedette
Anderlecht – Cercle Brugge (1-0) is een uurtje afgelopen en in de catacomben van het Constant Vandenstock-stadion weerklinkt klassiek Amsterdamse bravoure. Daar staat hij, Mbark Boussoufa, de vedette van het Belgische voetbal, zelfverzekerd tegenover een bataljon verslaggevers. De tongval klinkt onvervalst. Hier klinkt de Molukkenstraat, Amsterdam-Oost. 

Hij heeft zojuist de winnende gemaakt, in de 89ste minuut. Zoals hij vrijwel altijd beslissend is voor Anderlecht, met zijn onwaarschijnlijke reeks assists en doelpunten. Ook dit seizoen weer. In Nederland een al bijna vergeten voetballer, maar een fenomeen in België. Drie keer werd Boussoufa in de laatste vijf seizoenen verkozen tot Voetballer van het Jaar. En geen speler verdient bij Anderlecht meer dan hij, de onomstreden vedette. Naar verluidt drie miljoen euro.

Weggestuurd bij jeugdliefde
Hij werd weggestuurd bij Ajax, als tiener, door toenmalig hoofd opleidingen Danny Blind. Boussoufa heette een moeilijke jongen te zijn – en fysiek hield het allemaal niet over. Bovendien was de concurrentie groot onder zijn leeftijdsgenoten. Wesley Sneijder bijvoorbeeld, is maar twee maanden ouder. Van nature een speler voor dezelfde positie. In de A-jeugd viel Boussoufa af, in het zicht van de finish. 

Via de jeugd en de beloften van Chelsea kwam hij aanwaaien bij AA Gent, op een blauwe maandag in 2004. Zo ongeveer de allerlaatste kans op een profcarrière, maar wat volgde was een bijzonder succesverhaal. De kleine technicus van Marokkaanse afkomst, een jongen van de straat, groeide uit tot één van de meest gelauwerde voetballers die België ooit heeft gekend.  

,,Ja, ik voel me wel een beetje Belg nu, na al die jaren” vertelt Boussoufa. ,,Maar qua levensstijl ben ik misschien nog wel het meest Marokkaan. Weet je, ik pik van alles het beste mee. Van het Belgische, het Marokkaanse én het Nederlandse. Het heeft me gemaakt tot wie ik ben.”

Deze week wacht in de Europa League de ontmoeting met Ajax, de club waar hij opgroeide. ,,Ajax blijft Ajax,” zegt Boussoufa. ,,En ik vind het een prachtige wedstrijd, tegen een aanvallende tegenstander. Maar persoonlijk denk ik dat mijn vrienden meer wakker zullen liggen dan ikzelf. Zij zijn supporter van Ajax, veel van hen wonen in Amsterdam. Ik speel er al een hele tijd niet meer.”

Cruijff: Ajax is tekort geschoten
In een interview met de Belgische krant Le Soir betreurt Johan Cruijff het dat Ajax Mbark Boussoufa in zijn jonge jaren heeft laten gaan. ,,Hij is bij ons gevormd. Dat hij hier vertrokken is, heeft te maken met het feit dat ze hier te kort geschoten zijn,” aldus Cruijff, die sinds kort zitting neemt in een klankbordgroep van de Amsterdamse club.