De ledenraad is maandagavond akkoord gegaan met alle voorgestelde kandidaten voor de Raad van Commissarissen. Cruijff en Davids zijn toegetreden tot de Raad van Commissarissen. De nieuwe commissarissen van Ajax hebben de volgende namen: Johan Cruijff, Edgar Davids, Marjan Olfers, Paul Römer en Steven ten Have.

Dit betekent dat Johan Cruijff na 23 jaar weer terugkeert bij zijn grote liefde. Ook Edgar Davids heeft Ajax al eerder als zijn werkgever gehad. De oud-Ajacied is momenteel actief bij de straatvoetbalbond en keert na vier jaar weer teurg op het oude nest. De overige kandidaten zijn wat minder bekend bij het voetbalpubliek. Marjan Olfers is werkzaam als advocaat bij DLA Piper, waar ze voorzitter is van de praktijk Sport en Evenementenrecht. Tevens geeft ze college aan de Universiteit van Amsterdam. Paul Römer, de zoon van Piet Römer, is een televisieproducent. Vanaf 1 september zal hij de nieuwe voorzitter zijn van de publieke omroep NTR. Steven ten Have is al commissaris bij onder andere ABN Amro en hij staat bekend om zijn kennis voor organisatieveranderingen en -strategieën. Ten Have zal de nieuwe voorzitter van de Raad van Commissarissen worden.

Toch kan de nieuwe Raad van Commissarissen nog niet heel veel doen de komende tijd. Formeel moeten de aandeelhouders van AFC Ajax NV de nieuwe raad benoemen tijdens een algemene vergadering. Die kan statutair pas over 42 dagen worden uitgeschreven. Tot die tijd blijft ook de oude RvC van voorzitter Uri Coronel nog in functie en zal er een samenwerking tussen beide groepen moeten plaatsvinden waarin de overdracht van de macht plaatsvindt. Uri Coronel heeft tegenover de NOS laten weten de komende zes weken constructieve werkafspraken te willen maken met de opvolgers en hij zal dan ook niet dwars gaan liggen.

Foto: Afdb ~ Oscar