De column van Johan Cruijff in de Telegraaf:

Terwijl Spanje morgen de laatste van de vier finales tussen Barcelona en Real Madrid meemaakt, wacht Nederland nog twee finales tussen FC Twente en Ajax. Aan spanning daarom geen gebrek. 

Toch baart het lage aantal doelpunten van Twente, Ajax en PSV mij zorgen. Want minder doelpunten betekent minder attractief. Verder kom je op de topscorerslijst geen Nederlander tegen, wat inhoudt dat NEC, ADO en Roda met hun spitsen goed hebben ingekocht.

Toch blijf ik erbij, dat er nog veel teveel buitenlanders in de eredivisie spelen. Allemaal voetballers die nauwelijks het verschil maken en het Nederlandse talent in de weg staan. Aan de andere kant zegt het ook veel over de opleiding, dat de jeugd niet goed genoeg wordt afgeleverd om middelmatige buitenlanders uit het eerste elftal te spelen.

Dan heb ik het niet over exceptioneel goede voetballers, maar de zogenaamde middengroep. Juist bij die spelers kun je de kwaliteit van de opleiding toetsen, omdat zij het van de basis zouden moeten hebben. Dus de simpele techniek en het gevoel voor de positie.

Het simpele feit, dat vaak die middengroep tijdens grote wedstrijden in de problemen komt, zegt mij veel. Het Nederlandse voetbal kan daarom niet snel genoeg op z’n eigen spel terugvallen. Als je goed voetbalt en de bal beheerst, dan heb je gewoon meer kans.

Daarin ligt ook de kracht van Barcelona. Niet vanwege Messi, Iniesta of Xavi, maar omdat de groep daaronder ook in staat is om precies te doen wat er van ze wordt gevraagd.

Daarom was het jammer dat het zover moest komen dat uitgerekend trainer Pep Guardiola op het gedrag van zijn collega José Mourinho ging reageren. Dat had hij niet moeten doen, maar uiteindelijk kon Guardiola niet anders. Als niemand reageert op beschuldigingen over dopinggebruik en het manipuleren van scheidsrechters, dan kan ik me voorstellen dat Guardiola voor zijn club gaat staan.

Daarom heeft de clubleiding van Barcelona in deze zaak gefaald. Door niet te reageren op steeds groffere uitlatingen van Mourinho, werd Guardiola uiteindelijk gedwongen om iets te zeggen. Dat had de leiding voor moeten zijn.

Zoals Mourinho ook weinig te verwijten valt. Hij is zoals hij is. Meer vraagtekens zet ik achter de clubpresident die hem aanstelt. Want zijn uitlatingen zijn al jaren bekend, net als zijn gedrag en zeker zijn manier van voetballen. Real Madrid is een te grote club om dat allemaal toe te laten. Daarom valt niet Mourinho te verwijten wat hij allemaal uithaalt, maar de voorzitter die hem heeft aangesteld. Die wist wie hij binnenhaalde.