Johan Cruijff laat zich maandagochtend in zijn column in de Telegraaf positief uit over de samenwerking tussen Frank de Boer en Wim Jonk. De Boer koos er tegen Celtic en PEC Zwolle afgelopen week voor om A-junioren Vaclav Cerny en Donny van de Beek mee te nemen en speeltijd te geven. “Met het selecteren van A-junioren laat De Boer zien dat hij het begrijpt. Want er kan onder leiding van Wim Jonk wel worden opgeleid, maar als de hoofdcoach de jeugd links laat liggen, heeft al het werk op de Toekomst nog geen effect”, zo schrijft Cruijff. De wisselwerking tussen De Boer en Jonk zou volgens Cruijff tachtig miljoen euro aan transfersommen hebben opgeleverd in de afgelopen vier jaar.

Hoewel Cruijff dus positief is over de samenwerking tussen De Boer en Jonk, windt hij zich nog steeds op over het mogelijke ontslag van het hoofd jeugdopleiding: “Als nu blijkt dat de hele financiële gezondmaking grotendeels te danken is aan de samenwerking tussen Jonk en De Boer, hoe kan je dan vijftig procent van de succesformule buiten de deur zetten?”

Ook het gedwongen vertrek van Michael Kinsbergen valt Cruijff zwaar. Het contract van de algemeen directeur liep afgelopen zomer af en werd niet verlengd, ondanks dat hij met Ziggo het beste sponsorcontract uit de geschiedenis van de club had binnengehaald. Ook zou Kinsbergen al een jaar geleden de opdracht hebben gekregen om Jonk te ontslaan, maar hij weigerde dat. “De directeur en hoofd jeugdopleiding zijn nu ontslagen. Twee mensen die Ajax geholpen hebben er financieel weer bovenop te komen. Is het dan vreemd dat ik denk dat ik gepiepeld word?”, vraagt Cruijff zich tenslotte hardop af.