Johan Cruijff trekt definitief zijn handen af van zijn ‘project’ Ajax. In zijn column in De Telegraaf vertelt de legendarische nummer veertien dat hij er helemaal klaar mee is. “Al jarenlang stel ik vast dat de kern van mijn visie niet binnen Ajax wordt uitgevoerd. Daar komt bij dat ik steeds sterker het gevoel heb gekregen dat dit bewust gebeurt. En aan spelletjes doe ik niet mee.”

In een vernietigende column veegt hij nog één keer de vloer aan met de huidige bestuurders bij Ajax. Cruijff zegt vooral teleurgesteld te zijn in mensen waar hij veel vertrouwen in had: “Als ik alles op een rij zet, dan kom ik tot de conclusie dat de voorzitter van de raad van commissarissen gefaald heeft. Hans Wijers heeft zelfs een directeur als Michael Kinsbergen, die de beste sponsorcontracten uit de clubgeschiedenis heeft afgesloten, via de achterdeur buiten Ajax gezet.”

Niet alleen Wijers krijgt flinke kritiek te verduren van Cruijff: “Een andere commissaris, Theo van Duivenbode, zagen we als één van ons. Helaas is hij, toen het er op aankwam, steeds achter een boom gaan staan. Juist hij had de sleutelfiguur moeten zijn, maar uiteindelijk is hij zo’n beetje met alles akkoord gegaan. Ook in de nieuwe voorzitter van de rvc, Leo van Wijk, ben ik teleurgesteld. Samen met Tscheu La Ling hebben we het rapport van Tscheu doorgenomen en hij was het helemaal eens met wat erin stond. Om uiteindelijk toch het tegenovergestelde te doen.”

Bij de start van de fluwelen revolutie werd er gekozen om de ledenraad om te zetten in een bestuursraad. De voorzitter van deze bestuursraad is Hennie Henrichs. Het bleek achteraf niet de grootste fan van Cruijff te zijn. “Het ergste van alles vind ik nog de voorzitter van de bestuursraad. In feite de voorzitter van de vereniging Ajax. Hennie Henrichs heeft vijf clubiconen laten vallen om de rvc te dekken. Zo’n mentaliteit past niet bij onze club. Ik hoop daarom dat een mogelijkheid wordt gevonden om Ajax weer Ajax te laten worden. Misschien door alle aandelen op te kopen of zo. Zodat we weer terugkeren naar onze eigen clubcultuur, met een voorzitter die wel weet voor wie hij moet staan.”

Cruijff zou Cruijff niet zijn als hij niet alleen de vinger op de zere plek zou leggen. Overmars, Jonk, De Boer, Bergkamp en Van der Sar krijgen een gratis advies van ‘El Salvador’. “Ga snel bij elkaar zitten en kijk dan eerst naar jezelf. Zorg dat het in orde komt. Alleen zal dat niet meer onder de paraplu van het Cruijff-plan gebeuren, omdat mijn naam er niet meer aan vastzit.”

Om zijn column goed af te sluiten komt de oud-voetballer en oud-trainer van Ajax ook nog met positief nieuws over zijn ziekte. “Intussen zit de eerste kuur van mijn ziektebehandeling erop en daar heb ik geen nadelige gevolgen van ondervonden. We zijn dus onderweg en gelukkig biedt het voetbal me genoeg afleiding. Ik ben druk bezig met allerlei technische analyses, die ik straks in mijn column ga bespreken. Daarin gaat het nooit om de persoon, nooit om een club, maar altijd om de details.”