Tscheu La Ling is niet langer in beeld om Rik van den Boog op te volgen als algemeen directeur van Ajax. De oud-Ajacied, eigenaar van de Slowaakse voetbalclub AS Trenčín, werd door Johan Cruijff naar voren geschoven als ideale kandidaat, maar die voordracht stuitte op veel interne weerstand.

De op 25 juli aantredende raad van commissarissen (rvc), bestaande uit beoogd voorzitter Steven ten Have, Marjan Olfers, Paul Römer en Edgar Davids, ging niet akkoord met de aanstelling van Ling. Cruijff heeft zich inmiddels neergelegd bij die beslissing, zo schrijft VI. De beslissing van de rvc is mede gebaseerd op de beoordeling van de toekomstvisie die Ling schreef.

Eerder stelde de raad van commissarissen al een shortlist met overige kandidaat-directeuren samen. Daarop staan de namen van Marc Overmars, Edwin van der Sar, Clarence Seedorf, Wim Jonk en Dennis Bergkamp. Het betreft hier kandidaten van wie de meest geschikte niet meteen in de directie benoemd zou worden, maar door een tussenpaus klaargestoomd moet worden voor een toekomstige aanstelling als directeur voetbalzaken.

Behalve de oud-speler in kwestie zou dan een directeur operationele zaken worden aangesteld om de Ajax NV te leiden.

Overmars was in een eerder stadium al door Cruijff naar voren geschoven als kandidaat, maar de commissaris van Go Ahead Eagles gaf aan zichzelf nog niet geschikt te achten voor een directiefunctie op korte termijn.

Bergkamp speelt momenteel al een sleutelrol bij Ajax, als assistent-coach bij de A-selectie en als hervormer van de jeugdopleiding, samen met Wim Jonk.

Van der Sar beëindigde ruim een maand geleden bij Manchester United zijn profcarrière en volgt een trainerscursus. Seedorf verlengde onlangs zijn contract bij AC Milan tot medio 2012 en heeft een eigen bedrijf in sportmanagement, ON International. Daarnaast is hij technisch adviseur bij de Italiaanse Serie C-club AC Monza.