Was Ajax zonder de door hem ingezette revolutie drie keer op rij kampioen geworden? Dat is een moeilijke vraag om antwoord op te geven. Het antwoord lijkt echter ‘nee’. Johan Cruijff ging als een grote olifant door de porseleinkast in Amsterdam en liet weinig heel. Toch blijft zijn visie overeind en daardoor hebben nu grote oud-voetballers de leiding bij Ajax. Helemaal ‘schoon’ is het in de ogen van El Salvador niet. In een groot interview met Simon Zwartkruis (VI) vertelt Cruijff dat het echter niet zijn bedoeling is weer onrust te creëren in de hoofdstad.

Johan Cruijff wil nog steeds graag weten wie zich niet hebben verzet tegen de uitspraken van Steven ten Have over Tscheu la Ling. Ten Have (ex-RvC-lid) zei over de oud-vleugelspeler dat hij betrokken zou zijn geweest bij omkoping. Daarop antwoordde Ling met een aangifte wegens smaad en laster tegen Ten Have. Er zijn nog steeds mensen binnen Ajax die aan de kant van Ten Have staan. Diegenen zouden hoge posities bekleden binnen de Amsterdamse club. Namen zijn echter (nog) nooit gegeven.

De rechtszaak tussen Ten Have en Ling loopt nog. Cruijff wil dat ieder achter de oud-Ajacied gaat staan om zijn naam te schonen. Pas dan staan volgens Cruijff alle neuzen dezelfde kant op en kan Ajax verder. In de VI vertelt de 66-jarige Amsterdammer over zijn gesprek met Ten Have over deze zaak. “Ik zei tegen hem: ‘Vertel me wie jou die onzin over Ling heeft verteld. Dan gaan we ons op die personen richten en dan laten we jou verder met rust.’ Hij wilde de namen echter niet geven. Dat was niet slim van hem. Nu heeft hij nog steeds last van dat hele gedoe. Ling zal namelijk niet rusten voordat hij de rechtszaak heeft gewonnen. En terecht.”

Volgens Cruijff hebben mannen als Sjaak Swart, Keje Molenaar, Dick Schoenaker en hijzelf zich achter Ling geschaard. De anderen doen alsof hun neus bloedt. Sommige van die mensen zitten nu ‘gewoon’ in de bestuursraad en in de Raad van Commissarissen (RvC).  “Ik ga geen namen noemen. De mensen die niks zeggen, weten precies dat het om hen gaat. Het is niet mijn bedoeling onrust te creëren. Onbewust heeft Ten Have onze strijdvaardigheid en verbondenheid versterkt. Heeft hij toch nog iets goed gedaan”, aldus Cruijff tot slot.

De huidige Raad van Commissarissen bestaat uit: Hans Wijers (voorzitter), Theo van Duivenbode, Leo van Wijk, Dolf Collee en Ernst Ligthart. In de bestuursraad zitten: Hennie Henrichs (voorzitter), Tonny Bruins Slot, Jan Buskermolen, Dick Schoenaker, Cees Vervoorn, Ronald Pieloor en Maarten Oldenhof.

11 juli aanstaande is het getuigenverhoor in de rechtbank van Utrecht. Op de vraag wie er precies als getuigen spreken, heeft de advocaat van Ling niet gereageerd.