Johan Cruijff schrijft in zijn exclusieve column voor Telesport/De Telegraaf dat hij is geschrokken van het niveau van de Nederlandse clubs in de Europese competities. “Als ik zie hoe de huisregels nu bij Ajax worden toegepast, dan worden die met voeten getreden.”

Na zijn fluwelen revolutie werd de visie van Cruijff leidend bij Ajax. Maar hij ziet dat die gedachte bij Amsterdamse club aan slijtage onderhevig is, terwijl hij vindt dat ‘duidelijke en simpele visie’ de basis moet zijn. “Als je ergens niet sterk in was, moest je vooral slim zijn”, zegt Cruijff over de lessen van Rinus Michels over het opleiden van spelers.”

“Voor alle duidelijkheid, dit is geen aanval op Frank de Boer. Hij is namelijk het einde van de rit. Daarvoor zijn er nog allerlei tussenstations. Daarom heb ik de raad van commissarissen gevraagd om een analytisch en pragmatisch denkend persoon als Tscheu La Ling in te schakelen om de huidige situatie in kaart te brengen.”

“Dus alle verhalen dat Ling interim-directeur is, zou meebeslissen bij transfers en ik weet niet wat meer, zijn uit de lucht gegrepen. Tscheu is bezig met onderzoek en komt binnenkort met bevindingen en aanbevelingen.”

Cruijff zit met smart te wachten op de bevindingen van Ling. “Want dat er wat gebeuren moet, is duidelijk. Maar niet alleen bij Ajax, zegt Cruijff over de Europese avonturen van de andere Nederlandse clubs. Hij constateerde dat de ‘lopende’ man weinig werd gebruikt. ‘Toch de basis van het positiespel. Ooit een kwaliteit van het Nederlands voetbal, nu een probleem. Ik begrijp dat niet. De basis van wat je doet, is weten wat je doet. Nu doen we vaak maar wat.”

Daarom heeft hij voor de entree van Tscheu La Ling gezorgd. “Ik heb daarom de raad van commissarissen gevraagd om een analytisch en pragmatisch denkend persoon als Ling in te schakelen om de huidige situatie in kaart te brengen.”

Cruijff zit met smart te wachten op de bevindingen van Ling. “Want dat er wat gebeuren moet, is duidelijk. Maar niet alleen bij Ajax”, refereerde Cruijff aan de Europese avonturen van de andere Nederlandse clubs. Hij constateerde dat de ‘lopende’ man weinig werd gebruikt. ‘Toch de basis van het positiespel. Ooit een kwaliteit van het Nederlands voetbal, nu een probleem. Ik begrijp dat niet. De basis van wat je doet, is weten wat je doet. Nu doen we vaak maar wat.”Ajax Nieuws Ajax1.nl