Johan Cruijff verliest stilaan zijn geduld met de directie van Ajax. Ruim een week nadat hij zijn eerste adviezen voor de hervorming van de club indiende, heeft hij nog geen reactie ontvangen, ondanks een nadrukkelijk verzoek daartoe.De plannen liggen ook gevoelig bij Ajax. Zo is in de nieuwe opzet geen plaats meer voor Danny Blind als assistent-trainer van Frank de Boer, en komt er ook geen technisch directeur aldus de Volkskrant.

Op de vraag of Cruijff ongeduldig is, zegt zijn woordvoerder Rutger Koopmans: ‘Jajajajaja. Hij is buitengewoon ongeduldig.’ Cruijff zit met de oud-spelers Schoenaker en Boeve in de zogenoemde klankbordgroep technische zaken, die adviseert over nieuw te voeren technisch beleid. Tot die commissie behoort ook directeur Van den Boog. Oorspronkelijk behoorde ook Piet Keizer tot de commissie, maar die trok zich terug.

Niets te wensen over duidelijkheid
Cruijff liet na het indienen van de adviezen, vorige week dinsdag, niets te wensen over aan duidelijkheid. Zijn raadgevingen zijn geen gewone adviezen. Ze zijn wat hem betreft de blauwdruk voor nieuw beleid. Hij beschouwt de plannen niet als praatstuk, maar als ‘het nieuwe werken.’

Ze kwamen immers tot stand na gesprekken met vrijwel alle topspelers die Ajax heeft voortgebracht, van Keizer tot Van Basten, van Rijkaard tot Roy, Bergkamp, Jonk, Winter, Schoenaker en Boeve. Van den Boog stelde vorige week dat Ajax bekijkt in hoeverre de invoering van de plannen mogelijk en gewenst is.

Dat is Cruijff dus allemaal niet snel en doortastend genoeg. Vanuit de directie vangt hij bovendien geluiden op dat Ajax het tempo van de gesprekken zelf wil bepalen, terwijl de invoering volgens hem niet zo moeilijk is te realiseren. De tijd dringt. Cruijff gaf al aan dat de personele invulling voor 1 april bekend hoort te zijn, opdat Ajax bij aanvang van het nieuwe seizoen op 1 juli ook helemaal klaar is voor de herstart.

90 procent kan baan houden
Cruijff, die mogelijk bereid is zitting te nemen in de raad van commissarissen, zei dat 90 tot 95 procent van de werknemers op De Toekomst zijn baan kan houden.

Cruijff neemt in het eerste advies de opleiding op de schop. ‘Ajax moet terug naar de top, en de sleutel ligt bij de jeugd’, zei Cruijff vorige week. De opleiding mag dan kwantitatief veel spelers leveren aan de selectie van het eerste elftal, in kwalitatief opzicht valt het nodige op- en aan te merken, zeker waar het gaat om het ontbreken van aanvallers.

Uitschakeling en nederlaag
Bronnen rond Cruijff voelen zich gesterkt in hun oordeel na de uitschakeling door Spartak Moskou in de achtste finales van de Europa League en de nederlaag bij ADO Den Haag van aflopen zondag in de competitie, waardoor de kans op de eerste landstitel sinds 2004 duchtig is verkleind. In het naoorlogse voetbal heeft Ajax nog nooit zo lang geen rol gespeeld op Europees niveau. Ook de dominante rol in de eredivisie behoort tot het verleden.

In zijn plannen maakt Cruijff ruim baan voor het driemanschap De Boer, Bergkamp en Jonk. Zij vormen het technisch hart van de club. De Boer is trainer-coach van het eerste elftal. Bergkamp wordt zijn assistent en is tevens de verbindingspersoon naar de jeugdafdeling. Jonk wordt coördinator op De Toekomst. Over de invulling van de scouting en medische staf volgen later adviezen. Een technisch directeur, gezocht door het Ajax van Van den Boog om trainer De Boer te ontlasten, is in deze opzet nadrukkelijk niet nodig.

Danny Blind
Voor twee prominente stafleden is geen plaats in hun huidige rol. De opvallendste naam is die van Danny Blind, de huidige assistent van De Boer. De vraag is of voor hem een baan te vinden is die zowel hem als Ajax bevalt. De functie van hoofd opleidingen Olde Riekerink vervalt.

De directie van Ajax voert vandaag gesprekken met Bergkamp en Jonk, maar het irriteert Cruijff dat harde toezeggingen over de nieuwe plannen nog niet zijn gedaan. Ook verwacht hij meer druk van de door hem met nieuw bloed geïnjecteerde ledenraad.

Mogelijk staat vandaag ook een gesprek tussen Van den Boog en Cruijff op de rol. Dan is voorzitter Coronel terug van een bezoek aan Amerika. Pas daarna wil de directie met Cruijff of met de volledige klankbordgroep de volgende stappen bespreken. Dat gaat Cruijff dus allemaal te traag.