Johan Cruijff wil dat Tscheu La Ling opvolger wordt van algemeen directeur Michael Kinsbergen die eind volgende maand vertrekt bij Ajax. De kans dat Cruijff bij zijn tweede poging om La Ling bij Ajax binnen te loodsen, is echter zeer klein.

Vier jaar geleden schoof El Salvador Tscheu La Ling naar voren als beoogd directeur van Ajax. De raad van commissarissen blokkeerden toen die benoeming. De legendarische nummer 14 wil nu een nieuwe poging wagen, maar deze lijkt van beide kanten niet erg kansrijk. Binnen Ajax is er geen breed genoeg draagvlak voor de komst van La Ling en zelf staat hij ook niet te springen: “Ik ga mijn hoofd niet in een wespennest steken.”

Johan Cruijff en Tscheu La Ling waren afgelopen weekeinde op de Copa Amsterdam, het internationale jeugdtoernooi in het Olympisch Stadion waar Ajax en AS Trencin deelnemers waren. La Ling is voor Cruijff altijd kandidaat nummer één geweest voor de positie van directeur bij Ajax. La Ling maakt furore met AS Trencin in Slowakije, waarmee hij zowel de nationale beker als de titel binnen haalde. “En daar heb ik mijn handen vol aan. Ik heb veel aan Ajax te danken, maar zit niet om een baantje verlegen. Ik zie op dit moment geen rol voor mij. Bovendien kun je allerlei vraagtekens zetten bij de manier waarop het beleid nu uitgevoerd wordt,” zegt La Ling.

Met zijn bezoek aan Amsterdam begon Cruijff ook met de aanpak van de problemen bij Ajax, waar de oplossing nog ver te zoeken is. De clublegende sprak onder anderen met technisch directeur Marc Overmars en hoofd jeugdopleidingen Wim Jonk, maar heeft nog niet met Dennis Bergkamp en Frank de Boer gesproken.

De problemen in het Technisch Hart, tussen enerzijds Jonk/Jongkind en anderzijds Bergkamp/Overmars zijn nog lang niet opgelost. De visies over opleiden en kopen van spelers liggen nog zeer ver uiteen. Ook is er onvrede over de speelwijze van Ajax. Die zijn voor de jeugd en het eerste elftal niet gelijk. Dat Frank de Boer experimenteert met een nummer tien, is tegen het zere been van Cruijff. “Als je met een tien speelt deel je het elftal door tweeën, dat is nooit de bedoeling,” zegt Cruijff tegen CopaTV. Cruijff opteert voor druk zetten met twee voorste middenvelders, waardoor de tegenstander nauwelijks tijd krijgt om op te bouwen.

Het is de zoveelste steek naar Frank de Boer, die tien dagen terug stelde dat hij het niet noodzakelijk vond om met Cruijff te praten. “Dit is iets voor het Technisch Hart en ik zit daar niet in.”

Op De Toekomst werd verbaasd gereageerd toen de directie Orlando Trustfull aanstelde als extra assistent voor De Boer in de staf. Trustfull was vorig jaar nog vertrokken bij Ajax omdat hij het niet eens was met de aanpak van de jeugdopleiding. Dat ging vooral over het laten rouleren van (jeugd)trainers bij Ajax.

Lees een uitgebreide analyse door Pieter Zwart op Catennaccio.nl! Ajax nieuws Ajax1.nl