Van Rhijn, Alderweireld, Blind, Dijks. Met deze namen in de achterhoede begon Ajax de uitwedstrijd tegen Zwolle op het kunstgrasveld. Een achterhoede die volledig bestond uit spelers die door Ajax zijn opgeleid, prachtig! Een achterhoede waarbij Alderweireld (23 jaar) en Blind (22 jaar) de meest ervaren pionnen zijn. Tegen Zwolle zou dat niet tot al te veel problemen mogen leiden.

Poulsen zagen we niet in de basis, Enoh was voor hem in de plaats gekomen. Poulsen die met zijn ervaring nou al van grote waarde is gebleken in de wedstrijden in de Champions League. Toch heeft hij ook nog wel eens wedstrijden waarbij er onnodig vaak balverlies wordt geleden. Of dit een tactische of een blijvende wissel van De Boer is, zal de komende weken moeten blijken. Ook onze kleine Zweedse vriend Sana mocht vandaag de bank warm houden. De buitenspeler die stormachtig begon, lijkt de laatste weken in een dip te zitten. Fischer was zijn vervanger, en hoe!

Ajax speelde tot de 80 ste minuut van de wedstrijd goed voetbal en op de 0-4 voorsprong is dan ook niks aan te merken. Het vroeg uitvallen van Babel én Alderweireld leek geen invloed te hebben op het spel. Met Veltman en Schone als vervangers werd de leeftijd in de achterhoede nóg lager. Viktor Fischer liet zich tijdens de wedstrijd goed gelden en wist zich met twee doelpunten tot man of the match te kronen. Laten we hopen dat deze jongen nuchter genoeg is om nog een paar jaar bij Ajax te blijven, want hij staat nou al op ongeveer ieder scoutinglijstje. Ook Real Madrid en Atletico Madrid hebben zich afgelopen week bij dat lijstje gevoegd, waar de namen van onder andere Manchester United, AC Milan en Chelsea al op stonden. Het zegt alles over de kwaliteiten die deze jongen bezit. Zijn eerste doelpunt leek op het eerste gezicht vrij simpel, maar de klasse droop er vanaf.

Ook de achterhoede, bestaande uit Van Rhijn, Veltman, Blind en Dijks, leek zich deze wedstrijd makkelijk staande te houden. Toch was het in het laatste kwartier van de wedstrijd nog billen knijpen, wanneer Ajax in enkele minuten twee tegentreffers om de oren kreeg, wat volledig te wijten was aan een gebrek aan concentratie. Het is complementair aan de leeftijd van de achterhoede, maar zal er tevens zo snel mogelijk uit moeten. Het talent is er, nu de details nog bijschaven. Dat dit op termijn namelijk de achterhoede van Ajax (en voor een groot deel ook van Oranje) gaat worden, staat momenteel eigenlijk al vast. Achter Alderweireld staat Veltman nadrukkelijk aan de poort te rammelen en op  de positie van linksback liet Dijks vandaag weer even zien hoe die positie ingevuld dient te worden. Geen gezeik van tikkie terug of tikkie breed. Nee, man opzoeken, erlangs en een voorzet geven. Het leverde hem geregeld een compliment op van De Boer.

Het vroege uitvallen van Moisander (hij werd tijdens de warming-up ziek), Alderweireld en Babel leek in eerste instantie een aderlating voor het jeugdige Ajax, maar zoals een wijs man ooit eens zei: ieder nadeel heb zijn voordeel. Het zorgde ervoor dat Dijks en Veltman zich konden tonen aan het Nederlandse publiek. De talenten voor de toekomst lijken er in grote lijnen klaar voor te zijn, maar tonen ook aan dat er genoeg werk aan de winkel is. Twee tegentreffers in enkele minuten in een wedstrijd tegen Zwolle kan en mag gewoon niet gebeuren. Zeker niet wanneer de basisvaardigheden vooraf aan de doelpunten fout gaan, zoals het dekken van je man. Het zijn kleine dingen, die verbeterd moeten worden, wanneer Ajax over enkele jaren weer aan de Europese top wilt staan.

Basisvaardigheden vormen immers de sleutel tot succes, iets waar ook het nieuwe beleid op gebaseerd is. Wanneer je op een 0-4 voorsprong komt, moet je dit soort wedstrijden simpel kunnen uitspelen. Wat dat betreft is de 2-4 zege natuurlijk lekker, maar geeft het ook genoeg stof tot nadenken; de basisvaardigheden kunnen en moeten beter. Gelukkig is hier sinds kort de filosofie binnen Ajax op afgestemd. Cruijff wist het immers al lang.