Johan Cruijff zou enorm genoten hebben van het spel van Frenkie de Jong, zo denkt Tonny Bruins Slot. De voormalig rechterhand van de legendarische nummer 14 ziet veel overeenkomsten in het spel van Cruijff en De Jong nu.

“Cruijff hield van die stijl: het inzakken, de aanname, het inzicht en het overzicht”, aldus Bruins Slot in De Telegraaf. “En met een dribbel twee, drie man voorbijlopen. Favoriete spelers van Cruijff, zoals Faas Wilkes, zijn jeugdidool, voorbeeld en international in de jaren vijftig van de vorige eeuw, hadden die kwaliteiten.”

“Verder was Cruijff bij Duitsland en Bayern München gek van de dribbel van Franz Beckenbauer”, vervolgt de 71-jarige scout van Ajax. “Hij schoof vaak door van achterhoede naar het middenveld om een meerderheid in die linie te krijgen. Zo kan De Jong ook spelen.”

Cruijff meende dat de tweede actie bepaalde hoe goed de eerste actie was, iets wat de Ajax-middenvelder ook goed begrepen heeft. “Loop je je vast, dan stelt het niets voor, maar Frenkie de Jong zorgt bijna altijd voor een goede voortzetting en daarom is hij zo belangrijk voor een elftal. Johan zou van De Jong en zijn kwaliteiten genoten hebben.”