Onze verslaggever Michael is Ajax achterna gereisd naar Orlando. Hij doet verslag van de trainingen, wedstrijden en gaat in gesprek met Amerikaanse Ajax-supporters.

De laatste dag van de Florida Cup staat op het programma. Ajax komt Sao Paulo tegen en iedereen kijkt er naar uit om de beste 11 van Ajax aan de bak te zien gaan. Ik heb voor de wedstrijd afgesproken om koffie de drinken met Jim McGough, die de fangroep ‘’Ajax International Fans’’ ooit is begonnen. Ik heb Jim deze week al eerder gezien nadat we wat zijn gaan drinken in Downtown Orlando, na de wedstrijd tegen Flamengo.

We zoeken een koffietent op in Downtown Orlando en nemen plaats in de zon, om hier te praten over de fangroep die hij opgericht heeft. Jim heeft nauw contact met schrijver en Ajax-liefhebber Menno Pot, die hem enorm heeft geholpen in het opzetten van deze mooie fangroep. Jim vertelt mij over hoe alles begon, als voetballiefhebber, zonder club om van te houden. Hij was eigenlijk op zoek naar een club die hij kon volgen en waar hij zijn passie in kon stoppen. Waar het klein begon, liep het uit op trips naar Amsterdam, om ook daadwerkelijk naar Ajax te kunnen kijken. Jim vertelt mij eindeloze verhalen en al zijn ervaringen met betrekking tot zijn liefde voor Ajax. De trips naar Amsterdam waren onvergetelijk. Hij zegt ook dat hij het achteraf best lastig vond dat hij voor Ajax heeft gekozen, omdat het zo lastig te volgen is vanuit de Verenigde Staten, door de enorme tijdsverschillen. Voor hem is het het allemaal waard.

In de dagen dat ik hier was, voelt het alsof ik een soort band met de supporters heb opgebouwd die mij hier warm ontvingen. Voetbal brengt altijd mensen samen. Deze supporters hebben enorm veel passie voor Ajax, hier kunnen een hoop Nederlandse fans wat van leren. Ik kwam erachter dat voetbal niet zo leeft hier, maar tegelijkertijd kwam ik erachter dat er een groep mensen in dit land zit, waar Ajax elke dag een onderwerp van gesprek voor is.

Het is tijd voor de wedstrijd tegen Sao Paulo. Het zijn ideale omstandigheden. De zon schijnt, een blauwe hemel en met 23 graden is het prima vertoeven. De eerste helft is slordig. Er is veel balverlies en er wordt wat nonchalant gevoetbald door de Ajacieden. Sao Paulo lijkt ook niet voor veel gevaar te zorgen, maar na een goede aanval is het raak. Ajax gaat de rust in met een 0-1 achterstand. In de tweede helft zien we een dominant Ajax, dat vooral aanvalt, zoals we dat gewend zijn. Door het aanvallende voetbal is Sao Paulo gevaarlijk in de omschakelingen, maar Ajax lijkt toch te controleren. Na een prima voorzet vanaf links houdt Kristensen het overzicht om Donny van de Beek vrij voor de keeper te zetten, het is 1-1. Waar je hoopt dat Ajax nu doordrukt, valt net de 1-2 om de oren. De goals van Sao Paulo zijn prima uitgespeeld. Waar De Ligt geen penalty verdient, na te worden geblokt in het strafschopgebied, krijgt Dolberg wel een penalty. Tadic maakt de 2-2, waarna we dan alsnog verwend worden met goals van Dolberg en Neres. De wedstrijd wordt gewonnen met 4-2.

In de plaatselijke sportsbar wordt nog een feestje gevierd, we komen nog één keer samen om over Ajax te praten. Iedereen geeft elkaar een hand en het zit er weer op. Ik bedank ze voor de mooie week die ik hier gehad heb. Wanneer zullen zij Ajax weer eens van zo dichtbij kunnen zien?

Dag 4 in Orlando: Op de bank met Andre Onana