Onze verslaggever Michael reisde Ajax achterna naar Amerika. Hij deed verslag van de trainingen, wedstrijden en sprak met Amerikaanse Ajax-fans. Hieronder zijn laatste verslag vanuit Orlando.

Het is tijd om naar huis te gaan. Na een gezellige rit met een Uber driver ga ik naar Sanford Airport. De bestuurder vertelde mij alles over de stad Orlando en de omgeving wat ik nog niet wist. We zijn in het hardst groeiende deel van de Verenigde Staten. Veel jonge mensen komen naar deze stad, waardoor er overal hoge appartementen complexen uit de grond getoverd worden. Het lijkt echt een stad te gaan worden. Voorheen was het amusement alleen op de International Drive te vinden. They want to get away from Disney, vertelt de chauffeur me. De stad is modern en jong. Tussen de hoge gebouwen vind je veel café’s en pubs. Onderweg richting het vliegveld zie ik dat overal nog gebouwd wordt. De omgeving is in trek.

Hoewel de MLS steeds meer begint te leven en we bijna 15 jaar verder zijn sinds Ajax’ eerste poging om Amerika te veroveren, lijkt het misschien nog steeds iets te vroeg te zijn. Ik ben benieuwd hoe de interesse hier over 10 jaar zou zijn, als ze het nog eens proberen. We zagen tijdens de Florida Cup 180 minuten voetbal van Ajax, maar bovenal heel wat uren aan shows. Het stadion was erg matig gevuld en in de sportsbar vlakbij het stadion werd op 90 procent van de aanwezige beeldschermen iets anders vertoond dan voetbal. Er is dus nog heel wat meer voor nodig wil Ajax Amerika daadwerkelijk veroveren.

Het was interessant om eens te voetballen tegen teams met een andere speelstijl en er kwamen vermakelijke wedstrijden uit voort. Ajax heeft een mooi cadeau gegeven aan de Ajax-fans die in Amerika wonen, door hier naartoe te komen.
De velden zagen er goed uit en de faciliteiten waren op en top geregeld. Als de spelers het ook als fijn hebben ervaren, was het een nuttige trip. De teams waren gebrand om van Ajax te winnen, waardoor het vriendschappelijke aspect wat meer verdween. Een toernooi-vorm maakt dit soort wedstrijden eveneens een stuk interessanter. We hebben veel verschillende spelers in actie gezien en hoewel de support op de tribune matig was, was de interesse van de buitenlandse media voor Ajax wél enorm groot.

Op de snelweg rijd ik nog een laatste keer voorbij het grote billboard met de in Nederland bekende #FORTHEFUTURE campagne. Ik denk niet dat de mensen hier hebben omgekeken naar het bord. Het bord zal meer Brazilianen bereiken, die hier in grote getale wonen. Ook zoeken mensen uit andere landen in Zuid-Amerika hier hun weg, er wordt veel Spaans gesproken en ik heb tot tweemaal toe een Uber-bestuurder uit Venezuela gehad. Het is te hopen dat de passie voor voetbal hier wordt doorverteld aan alle nieuwe generaties.

Of het trainingskamp een goede voorbereiding was voor de tweede seizoenshelft, zullen we aan het eind van het seizoen zien. De focus kan weer op de Eredivisie en de echte toernooien.

Dossier: Ajax en Amerika