De bestuurscrisis bij Ajax wacht de dag des oordeels. Morgen gaat president Visser van het gerechtshof Amsterdam zich uitspreken over de voorgestelde benoeming van Louis van Gaal en Martin Sturkenboom tot directeuren van Ajax vanaf 1 juli dit jaar. Hennie Henrichs, voorzitter van de bestuursraad van Ajax, wilde ver gaan om met Peter Wakkie (advocaat van Steven ten Have, Edgar Davids, Marjan Olfers en Paul Römer) een voortijdig vrijwillig vertrek van de rvc van Ajax, inclusief Johan Cruijff, te bewerkstelligen. Hij wilde zelfs de persoonlijke aansprakelijkheid van de bestuurders laten vallen. Uiteindelijk werkte het kwartet niet mee en bewijst eens te meer dat ze er niet voor Ajax zit, maar voor zichzelf. „Het gaat om macht”, zei interim-directeur Martin Sturkenboom deze week op de radio. Hij kan het weten als vooruitgeschoven pion van Ten Have & co.

In opdracht van het kwartet commissarissen en Louis van Gaal – hij benaderde de Utrechter hoogstpersoonlijk – maakt Sturkenboom serieus werk van het frustreren van alle Cruijffianen binnen Ajax. Om ze vervolgens te kunnen elimineren. Even overspeelde Sturkenboom zijn hand door te liegen tegen de aandeelhouders en met de twee gele kaarten voor Wim Jonk. Hij rekende buiten de publieke opinie. Gele kaart nummer drie, en dus rood, blijft even op zak om tevoorschijn te komen als Van Gaal en Sturkenboom het voor het zeggen krijgen.

Intussen probeert FC Utrecht-fan Sturkenboom, die zelfs dossiers van journalisten opbouwt, zich met een opzichtig media-offensief bij Ten Have bevriende media salonfähig te maken voor Ajax. Tevergeefs natuurlijk. Slagen Ten Have & co erin om via de struikroversmethode, via Van Gaal en Sturkenboom een definitieve breuk te forceren tussen Cruijff en Ajax dan zullen betrokkenen voor eeuwig besmet blijven.

Intussen zakt Ajax sportief steeds verder in het moeras. De jeugdopleiding van de afgelopen jaren bewees gisteren niet eens in staat te zijn om spelers op te leiden, die FC Utrecht als nummer vijftien van de eredivisie verslaan. Waarmee de oorsprong van de fluwelen revolutie van Johan Cruijff – falende jeugdopleiding – nog steeds actueel is. Met uitzondering van de uit Denemarken geplukte Christian Eriksen waren de overige acht Ajax-talenten het bewijs van de zesjescultuur de afgelopen jaren op De Toekomst. De middelmaat als standaard. Kampioen of niet.

De afwezigheid van natuur- en toptalenten zijn het bewijs dat de opleiding bij Ajax jarenlang stilstaat. Zoals Cruijff te pas en te onpas betoogt. Voor Cruijff en Ajax valt te hopen dat president Visser van het gerechtshof in Amsterdam de wedstrijd tegen FC Utrecht heeft gezien. Dan moet een oordeel niet moeilijk meer zijn.

Door Valentijn Driessen, De Telegraaf.