Onze verslaggever Michael is Ajax achterna gereisd naar Orlando. Hij volgt de trainingen, wedstrijden en spreekt met Amerikaanse Ajax-fans. 

Vandaag stond oorspronkelijk op het programma om een training van Ajax te bezoeken, samen met andere Ajax-supporters die ik eerder ontmoet had via Facebook.
Deze supporters kwamen helemaal uit Virginia met de auto, om Ajax te zien spelen. Het was een rit van 12 uur lang.

Na wat navraag kwamen we erachter dat er getraind zou worden om 15.00 uur in de middag. Eenmaal aangekomen werden we echter enorm teleurgesteld, er was niemand te bekennen, enkel de groundsman die ons kon melden dat er geen training zou zijn. Net voordat we weg wilden gaan om gezellig een drankje te drinken met zijn allen, zien we in de verte uit het niets vier mannen verschijnen. De tweede van links lijkt verdacht veel op André Onana. Niets was gelogen, André Onana komt aangelopen om met zijn broers te genieten van zijn vrije tijd. We proberen snel een handtekening te scoren en hebben een kort praatje. Met wat dollen nodigt Antwan, één van de Ajax-fans waar ik mee ben, hem uit voor een “biertje” bij hem thuis. “The Onana brothers” geven hierop een antwoord dat we niet hadden verwacht: Do you live around the corner? Niet wetende dat we later met Onana en zijn broers in één woonkamer zouden zitten, antwoorden we natuurlijk enthousiast. Als de Amerikaanse Ajax-supporters vervolgens vertellen hoe ze Ajax op de voet volgen en dat sommigen 12 uur hebben gereden hiervoor, stijgt de verbazing bij de broers Onana. Ze besluiten met ons mee te gaan.

Wat we nooit hadden gedacht gaat dan gebeuren, Onana gaat met ons mee, om een drankje te doen bij Antwan thuis. We zitten met een soort van ongeloof in de woonkamer, waarna we een mooi ondersonsje van ongeveer een half uur met Onana hebben. We kunnen hem alles vragen en hij geeft overal een eerlijk antwoord op. Hij lijkt moe van de training van vanochtend, maar neemt de tijd voor ons. Zo vragen we waarom hij altijd zo rustig blijft en hoe het is om geïntimideerd te worden door supporters van de tegenpartij. Hij vertelt dat hij volwassen is geworden en rustiger en dat hij er van geniet dat Ajax een gehate club is in Nederland.  Spelen in De Kuip vindt hij dan ook fantastisch.

Hij straalt kracht en rust uit. Deze man is zó normaal gebleven. Na een aantal foto’s op zijn eigen initiatief vertrekken de broers, om nog van hun vrije tijd te genieten. Het was ons een genoegen dat er geen training was. Onana heeft de harten gestolen van de supporters die samen met mij aanwezig waren in dezelfde ruimte! Een moment dat ik, maar vooral zij als Amerikaanse supporters, nooit zullen vergeten.

VIDEO: Amerikaanse Ajax-fans, 12 uur rijden om Ajax te zien spelen