© Proshots
Daishawn Redan werd gezien als een toptalent met indrukwekkende staat van dienst in de jeugdteams van Ajax.
Hoewel Ajax een toekomst zag voor de inmiddels zeventienjarig talent vertrok Redan in juli 2017 uit Amsterdam en verkoos Chelsea boven aanbiedingen van clubs als Manchester United, Manchester City en RB Leipzig. In gesprek met Elf Voetbal blikt Daishawn Redan terug op zijn vertrek van Ajax naar Chelsea.

Contract

Een maand geleden werd Oranje Onder 17 Europees Kampioen in Engeland. Redan was tijdens het toernooi de sterspeler van Oranje en bekroonde een uitstekend debuut seizoen. De aanvaller sleepte de ene na de andere prijs in de wacht. Spijt van zijn keuze naar Chelsea heeft hij dan ook niet, echter wel op de manier hoe hij Ajax verliet. “Ik wilde geen contract tekenen bij Ajax. Mijn keuze was al gemaakt. Ik wilde naar Chelsea. Toen werd het mij allemaal een beetje te veel,” geeft hij aan.

Druk vanuit de club

Sinds zijn achtste maakte Redan deel uit van de jeugdopleiding van Ajax. Voor Ajax was zijn vertrek een enorme aderlating. “Trainers, begeleiders; iedereen kwam naar mij toe om te vragen wanneer ik nou bij Ajax ging tekenen. Ik voelde druk vanuit de club. Toen dacht ik: ik kom gewoon niet meer opdagen. Dat is een fout geweest. Dat heeft me vorig jaar het EK met Onder 17 gekost, want ik heb vier maanden niet getraind of gespeeld.” De aanvaller begrijpt uiteindelijk het standpunt van Ajax in die periode. “Eerlijk gezegd kan ik de houding van Ajax achteraf wel begrijpen. Ze vonden mij een groot talent en waren bang mij te verliezen.”

Nieuw talent

Vorige week contracteerde Ajax twee toptalenten uit de jeugdopleiding. Brian Brobbey (16) en Ryan Gravenberch (16) ondertekenden een driejarig contract in Amsterdam. Beiden werden ook in verband gebracht met Europese topclubs. “Nog niet zo lang geleden hebben grote talenten als Ryan Gravenberch en Brian Brobbey wél bij Ajax getekend. Knap dat de club daarin geslaagd is. Misschien hebben ze wel van mijn situatie geleerd.”