Een jaarlijks terugkerend stukje spektakel bij Ajax. Weinig confetti, maar veel toekomst. En daar draait het allemaal om in de Amsterdamse jeugdopleiding. De lichting achter het eerste moet het straks ‘maar even’ laten zien. Damon Mirani stond vandaag in de schijnwerpers. Hij werd verkozen tot Talent van het Jaar op de Toekomst. Dit meldt Ajax via de officiële site.

De 17-jarige centrale verdediger ontving deze prijs, de Sjaak Swart Trofee, uit handen van Wim Jonk en Theo van Duivenbode. Mirani noemt het een ‘mooie bekroning’. Hij vervolgt: “Ik ga volgend seizoen naar de A-junioren en voetbal dan het liefst in de A1. Als het even kan zou ik zelfs al duels voor Jong Ajax willen spelen.”

De Monnickendammer voetbalt pas een jaar voor Ajax. Daarvoor was hij actief in de jeugd van FC Volendam en VV Monnickendam. Naast speler van Ajax is hij ook international van Oranje onder 17.

Met deze talentaward treedt Mirani in de voetsporen van onder andere Mickey van der Hart en Davy Klaassen. Beiden maken nu deel uit van de A-selectie onder Frank de Boer. Mirani is vastberaden dit ook te halen. “Die verwachting moet ik zelf ook hebben. Ik ga altijd voor het hoogst haalbare. Dat heb ik van huis uit meegekregen”

Prijsuitreikers Jonk en Van Duivenbode roemen vooral de razendsnelle aanpassing van Mirani op de Toekomst. De jonge verdediger maakte in zijn eerste Ajax-jaar een paar grote stappen onder leiding van Orlando Trustfull. De trainer van A1 heeft het volste vertrouwen in de pupil. “Damon is op zijn leeftijd al een topsporter. Hij is bijvoorbeeld al heel bewust bezig met voeding. Het is niet de vraag of hij de potentie heeft om zijn doel te bereiken, maar of het er uit zal komen. Zichzelf hoeft ie in elk geval nooit iets kwalijk te nemen.”