Oud-Ajacied Dani da Cruz Carvalho is woensdagavond co-commentator bij het Champions League-duel tussen Ajax en Benfica. De Portugees, die tussen 1996 en 2000 voor Aax speelde, bewaart uitsluitend goede herinneringen aan zijn tijd in Amsterdam.

“Ajax is voor mij de glimlach. Het was de mooiste tijd van mijn voetballeven, met mijn beste spel”, vertelt Dani in De Volkskrant. “Mentaliteit, filosofie, identiteit, details, mensen met wie ik werkte, vrienden; geweldig. De tijd vliegt, maar Ajax is in mijn gedachten, in mijn hart.”

Bij Ajax kende iedereen Dani als een losbol. “Altijd kreeg ik adviezen van oudere spelers. Als je jong bent, zijn er twee opties: je bent rijp genoeg, luistert en bent gefocust, of je luistert niet en doet wat je wilt. Ik ging mijn weg. Toen ik was gestopt met voetbal, op mijn 26ste, dacht ik na zes, zeven maanden: wow, dit is een andere manier van leven. Zo stil en rustig.”

“Als ik als speler op mijn telefoon keek, had ik twintig gesprekken gemist en tweehonderd berichten. Stapels brieven. Mijn leven ging met driehonderd kilometer per uur. Het was gekkenwerk. Het is moeilijk omgaan met al die aandacht.”

De Vergeten Voetballer #3: Dani