Johan Cruijff, die met zijn klankbordgroep op ramkoers is geraakt met de Ajax-directie, heeft gisteren geëist dat Danny Blind per direct ontslagen wordt als assistent-trainer van Frank de Boer bij Ajax. Dat zegt Rik van den Boog, algemeen directeur van Ajax, vandaag in NRC Handelsblad.

Blind, die was voorbestemd technisch manager te worden, moet van Cruijff “oprotten”, zo verwoordde een bron vanmorgen het gesprek dat gisteravond plaatsvond tussen de klankbordgroep en de Ajax-directie. Drie andere trainers zouden een nieuwe functie krijgen. “Bij wijze van spreken een baan achter de grasmaaier”, aldus Van den Boog. “Het was slikken of stikken. Er werden zelfs nog grovere termen gebruikt.”

Van den Boog kreeg gisteren van Johan Cruijff de opdracht om vanochtend al vijf werknemers van zijn club te ontslaan. Onder hen assistent-trainer Danny Blind, hoofd opleidingen Jan Olde Riekerink en jeugdtrainer Heini Otto. Drie andere trainers moesten een andere functie krijgen.

Cruijff wil dat hoofdtrainer Frank de Boer met oud-spelers Wim Jonk en Dennis Bergkamp – beiden nu jeugdtrainer – de technische leiding krijgt. Daar voelt de directie niets voor. Van den Boog: “Het kan niet zo zijn dat er bij een NV mensen werken zonder toezicht van een directie. Wij zijn eindverantwoordelijk.”

Inhoudelijk is de Ajax-directie het eens met de plannen. Van den Boog: “Maar wij willen onze werknemers met respect behandelen.”

Cruijff riep gisteravond op tot een buitengewone ledenvergadering. Daarin moet de ledenraad de opdracht krijgen de raad van commissarissen weg te sturen. Een nieuwe raad zou dan de directie moeten ontslaan.

Bron: NRC.nl Foto: afdb.nl – Oscar