Gisteren werd bekendgemaakt dat de halve finale van het KNVB-bekertoernooi tussen AZ en Ajax plaatsvindt op 27 maart. AjaxLife meldt vandaag echter dat deze datum allerminst zeker is. De nucleaire top in Den Haag vormt het struikelblok. 24 en 25 maart vindt er een conferentie plaats, ter voorkoming van nucleair terrorisme.

Er zullen maar liefst 13.000 agenten worden opgetrommeld om de vergadering in goede banen te leiden. Dat zijn er vier maal zoveel als tijdens de troonwisseling van vorig jaar. Dit zal er toe leiden dat er in de daaropvolgende data een tekort aan politie zal zijn bij de voetbalwedstrijden. Eerder verscheen al in het nieuws dat speelronde 29 in de Eredivisie gevaar loopt, nu is de donderdag ervóór ook onzeker. Ook heeft dit te maken met de afspraak dat de week na de nucleaire top geen grote evenementen worden georganiseerd. De vaderlandse voetbalcompetities lijkt hier dus de dupe van te worden.

De gemeente Alkmaar heeft vooralsnog geen vergunning afgegeven, maar een andere oplossing is bijna onmogelijk. Zowel Ajax als AZ zijn nog actief in de Europa League en hebben hoe dan ook al een volle agenda. Toon Gerbrands, technisch directeur van de Alkmaarders, ziet weinig alternatieven en betoogt: “Nu is een gebrek aan politie-inzet ineens een probleem, maar burgemeester Piet Bruinooge benadrukt in iedere speech die hij houdt dat bij AZ nooit iets onregelmatigs gebeurt. Hij hoeft dus nauwelijks politie te leveren bij onze thuisduels.”