David Endt is voorzitter van de vakjury van de Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van 2010. Endt is teammanager bij Ajax en auteur van een groot aantal voetbalboeken. Samen met vier juryleden spreekt hij een oordeel uit over bijna 150 Nederlandstalige sportboeken van 2010. Op 18 april wordt de winnaar bekend gemaakt.

Voor de zevende maal wordt de Nico Scheepmaker Beker uitgereikt aan het beste sportboek van het jaar. Hierover zal een vakjury een oordeel uitspreken. Onder de leiding van David Endt buigen zich de volgende juryleden over de bijna 150 sportboeken, die in 2010 zijn verschenen:

  • Arthur van den Boogaard, recensent sportboeken voor Het Parool en samensteller van Sport, de 141 beste Nederlandse en Vlaamse sportverhalen van 1945 tot nu. Zijn laatste werk is Slipstroom, een kleine geschiedenis van schrijven en wielrennen;
  • Willemijn van Lare, journaliste, AD Sportwereld;
  • Wilfred van Buuren, sporthistoricus en samensteller van Bibliografisch apparaat voor de Nederlandse sportgeschiedenis;
  • Marjolein te Winkel, journaliste, auteur van De verloren Spelen over de Nederlandse boycot van de Olympische Spelen van 1956

Voor Endt is het de eerste keer dat hij plaatsneemt in de vakjury van de Nico Scheepmaker Beker. De andere vier juryleden daarentegen buigen zich voor het tweede opeenvolgende jaar over de beste sportboeken. Het is aan deze deskundigen om geheel onafhankelijk een oordeel te geven over de winnaar van de Nico Scheepmaker Beker.

Naast de vakprijs is er een publieksprijs, waarvan de winnaar wordt aangewezen na een stemming op internet. Hierbij is het voor iedereen vrij om campagne te voeren en stemoproepen te doen. Voor de publieksprijs wordt samengewerkt met NUSport.

De Nico Scheepmaker Beker voor het beste sportboek van het jaar werd in 2005 voor de eerste keer uitgereikt – mede op initiatief van het Olympisch Stadion. Op maandag 18 april is in het Olympisch Stadion de uitreiking van het beste sportboek van 2010.