© Proshots

Ajax kan niet heel erg positief terugkijken op de eerste seizoenshelft van 2017/2018. Sportief verloopt het vooralsnog desastreus en als dat nog niet genoeg is, is na een halfjaar al afscheid genomen van trainer Marcel Keizer, Dennis Bergkamp en Hennie Spijkerman. Op sportief en technisch gebied is het nogal een zooitje. Daarom een lijstje met de 3 Ajacieden die mij het meest tegenvielen:

1. Kasper Dolberg

Vorig seizoen leek Ajax eindelijk weer eens een echte Ajax-spits in huis te hebben. Onverwachts brak het jonge Deense talent Kasper Dolberg door. Hij scoorde aan de lopende band en maakte prachtige en zeer belangrijke goals. Dolberg werd clubtopscorer in de competitie en de Europa League. Hij werd door zowel Ajax als op het Sportgala benoemd tot het grootste talent van de Nederlandse velden.

Een jaar om trots op te zijn, maar helaas kon Dolberg die goede vorm niet doorzetten. De Deens international lijkt geen schim meer van zichzelf. Hij draait niet meer pijlsnel weg van zijn tegenstander en hij is niet meer onverzetbaar. En het meest tegenvallende is dat hij niet meer dodelijk efficiënt voor het doel is. Dolberg weet maar met moeite het net te vinden.

Waar het aan ligt is moeilijk aan te duiden. Is het omdat hij nog zo jong is en elke jonge speler met pieken en dalen te maken krijgt? Komt het door de trainerswissel? Of zorgt de komst van Huntelaar voor een storm in het glas water van Dolberg? Waar het ook aan ligt, met pijn in het hart van elke Ajacied moet er geconcludeerd worden dat Dolberg, tot zover, een van de meest tegenvallende spelers is van het afgelopen halve seizoen.

2. Amin Younes

Het eerste seizoen dat Younes voor Ajax speelde wist hij de supporters van de bank te krijgen met zijn flitsende dribbels en doelpunten. De kleine dribbelaar liet iedereen zijn hielen zien en maakte Robbenachtige acties. Onder Frank de Boer was hij een van de meest opvallende Ajacieden, maar onder Bosz en Keizer nam zijn vorm met de wedstrijd steeds meer af.

Heel veel krediet heeft de Duitser niet meer in Amsterdam en dat heeft vooral met zijn efficiëntie te maken. De vleugelaanvaller komt niet aan scoren toe en levert geen assists af. Zijn acties zijn voorspelbaar geworden voor zelfs de slechtste backs van de Eredivisie. De Duits international werkt zich weliswaar het zweet voor de ogen, maar voor een Ajax-speler is alleen hard werken niet genoeg.

Vreemd is het niet dat Younes dit seizoen weinig aan spelen is toegekomen. De 24-jarige linksbuiten kampt dit seizoen weliswaar met blessures, maar al was hij topfit, dan zou hij alsnog op de bank zitten. Zijn concurrentie doet het namelijk vele malen beter dan hij. Waar Younes moeite heeft met ruimte voor zichzelf en doelpogingen te creëren, weet Kluivert dat wel te doen. Door Kluivert lijkt de Duitser volledig te zijn vergeten. Voor Younes lijkt er geen glorieuze toekomst meer weggelegd in Amsterdam en dat is mede te wijten aan zijn zeer tegenvallende seizoen.

3. Joël Veltman

De aanvoerder is vaak een van de betere spelers van het team. In het geval van Ajax is dat afgelopen seizoen niet het geval. Veltman is een van de meest ervaren spelers op het veld, maar dat is niet terug te zien in zijn spel. Strijdlust en felheid heeft hij, maar het gaat te vaak gepaard met onnodige en onverklaarbare fouten. Een eenvoudige pass in de voeten schuiven van de tegenstander of een cruciaal kopduel verliezen in het strafschopgebied overkomt de rechtsback iets vaker dan geliefd is.

Het is niet een en al kommer en kwel met Veltman. Zo nu en dan laat hij zien dat hij een waardige Ajax-speler is. Hij speelt zijn wedstrijden en scoort vaak genoeg een voldoende. Hij staat de media altijd netjes te woord en hij komt doorgaans goed uit zijn woorden. Toch schort er iets aan de Oranje-international. Hij oogt niet en hij voelt niet aan als een aanvoerder. Het is geen speler die zijn ploeg bij de hand neemt als het slecht gaat, zoals Klaassen dat altijd moeiteloos deed. Het is geen speler die zijn ploeggenoten de huid vol scheld als het moet, iets wat Klaassen wel durfde te doen. Misschien durfde de naar Everton verkaste middenvelder dat wel, omdat hij de nodige krediet had opgebouwd. Of misschien zit het aanjagen gewoonweg niet in het karakter van Veltman. Hoe dan ook is het een gebrek.

Veltman is een degelijke voetballer en een degelijke aanvoerder, maar voor Ajax is het eigenlijk net niet wat je wenst. Op het afgelopen halfjaar kan de verdediger niet erg positief terugkijken. Onder zijn leiding in het veld heeft Ajax zich immers niet kunnen kwalificeren voor Europa, is het uitgeschakeld voor de beker en kijkt het tegen een achterstand aan van vijf punten op koploper PSV.