Louis van Gaal is niet van zins om toenadering te zoeken tot Johan Cruijff. Ajax-trainer Frank de Boer zei deze week in Voetbal International dat hij het ‘doodzonde’ vindt dat Van Gaal en Cruijff elkaar niet liggen en sprak de hoop uit, dat de twee grootheden bereid zijn om de strijdbijl op een moment definitief te begraven. Volgens Van Gaal ligt de bal, of beter gezegd de bijl, niet bij hem.

“Cruijff zou de strijdbijl moeten begraven, want ik heb die nog nooit geheven!”, spreekt Van Gaal zaterdag resoluut aan het Algemeen Dagblad. De Amsterdammer is al geruime tijd gebrouilleerd met Cruijff, zoals hij ook niet meer door één deur kan met Ronald Koeman sinds zijn laatste functie bij Ajax. Van Gaal zegt dat hij de verrichtingen van zijn jeugdliefde nog intensief volgt, en met name het functioneren van De Boer als coach. De trainer van Bayern werkte jarenlang met hem.

“Frank heeft de tijd genomen om het vak te leren. Dat vind ik heel goed. Eerder kreeg hij zijn diploma als één van de laatsten nog via de verkorte cursus voor ex-internationals. Dat vond ik niet goed. Maar daarna heeft hij het goed opgebouwd, steeds een ouder elftal genomen bij de jeugd. En nu wordt hij in het diepe gegooid, nou dat werd ik ook. Frank is 40 jaar, ik was destijds 39. Ik vind het hartstikke leuk, heb hem smsjes gestuurd wat ik normaal niet snel doe. ‘Dat belooft wat’, schreef ik, want hij is beter gestart dan ik destijds”, aldus Van Gaal, die van 1991 tot 1997 op de stoel van trainer zat in zijn geboorteplaats. “Hij won met 0-2 bij AC Milan, ik met 0-1 bij Örebrö. De tweede wedstrijd verloor ik met Ajax, hij won 0-1 bij Vitesse. En daarna won-ie nóg eens. Toen ben ik gestopt met sms’en.”

Tekst: Voetbalzone