De afgelopen week was een drama voor de echte Ajacied. Dat het rommelt in bestuurlijke kringen binnen Ajax, is een gegeven. Dat is al jaren het geval, rust zal er nooit zijn. Dat we echter zo laag zijn gevallen dat list, bedrog, leugens, guerrilla tactieken en media manipulatie worden gebruikt om het eigen gelijk te behalen, dat is nog nooit in deze omvang vertoond.

Waar gaat het nu nog om? Cruijff of Van Gaal, de Raad van Commissarissen of de Ledenraad, Jonk of Davids, Bling of Bergkamp. Wat zeker is, daar gaat het allemaal niet over. De uitvoering is ondergeschikt aan de visie en de strategie.

De laatste succes periode van Ajax was in de periode 1991-1996, onder leiding van een bestuur met Michael van Praag en Arie van Os en onder Louis van Gaal en Gerard van der Lem. Na deze periode kwam het zogenaamde Bosman arrest en vergat Ajax een strategie te ontwikkelen welke rekening hield met de impact van dit arrest en de positie van Ajax in het internationale voetbal.

Als er een omwenteling in een businessmodel is, dan moet een club zich beraden op de toekomst en visie en strategie aanpassen op de nieuwe situatie. Ajax niet, Ajax ging door op de ingeslagen weg en hield geen rekening met de impact van dit arrest. Puur opportunisme regeerde en de technisch directeuren, trainers en bestuurders kwamen en gingen weer. De transfersommen bereikte ongekende hoogten (met als dieptepunt de 18 miljoen die voor Sulejmani werd betaald).

Weinigen zagen en ook nu nog begrijpen de weg welke Johan Cruijff ziet. Om als Ajax weer aan de top van het Europese voetbal te geraken en de financiën positief te kunnen houden (anders dan het structureel verlies van bijna 20 miljoen wat we nu elk jaar realiseren zonder EL/CL en transfers) moet het roer om. Ajax meest belangrijke asset is de jeugdopleiding. Het opleiden van wereld talenten is de basis voor Ajax. Individuele topspelers welke zich in positieve zin als individu onderscheiden op het wereld voetbal toneel. Spelers van het o.a.  kaliber Bergkamp. Seedorf, Van der Sar, Kluivert, Van Basten, Van der Vaart, Sneijder en Stekelenburg.

De wortel van het Ajax fundament is De Toekomst en niet een paserende trainer, een technisch directeur of een hele rits aan voetbal onwetende bestuurlijke stoelwarmhouders.  Ajax heeft baat bij de beste jeugdopleiding ter wereld en een ultiem scouting apparaat. Niet om middelmatige teamspelers voort te brengen (die komen in het kielzog van uniek talent vanzelf mee), maar om werkelijk toptalent op te leiden.

De huidige wortel welke aan het fundament bungelt, is een wortel van bestuurlijk opportunisme (nieuwe trainer en we worden kampioen, we kopen spelers en die gaan ons succes brengen). De bijl moet in deze wortels. Opportunisme kan alleen korte termijn succes brengen, maar staat nergens en nimmer garant voor continuïteit en lange termijn succes.

De levenslijn voor Ajax is de visie en strategie rondom de jeugdopleiding en de scouting. Hier past geen bestuurlijk opportunisme bij dat elke benoeming automatisch ondergeschikt zal zijn aan deze visie en strategie. Elke benoeming is juist superkritisch ten aanzien van deze visie en strategie. Elk individu zal er zijn eigen draai aan moeten geven, maar veranderen kan er niets. De NV is ondergeschikt aan de club Ajax en de visie en strategie zijn alles bepalend.

Niemand kan hier omheen en ook niemand kan het gebrek aan succes van de afgelopen 15 jaar goed praten. Opportunisme kan en mag Ajax niet regeren, dan zakken we nog verder af naar Europese middelmaat en Nederlandse top-5. Dit is wat de ledenraad zich moet realiseren morgen, de bijl moet aan de wortel en een diep ingebedde nieuw wortel moet het fundament van Ajax gaan voeden.

De tijd van beroepsbestuurders is voorbij, zakkenvullende loontrainers met een cv aan opportunistische successen, directeuren en commissarissen zonder hart voor Ajax en met een bezoek trackrecord aan de Arena van 0, dat is ons Ajax niet. Professionele en bekwame Ajax clubbestuurders hebben wij nodig, mensen die zien waar het hart en de wortel van de club zich bevinden. De revolutie kan dan misschien mislukken, maar de evolutie zet zich voort. Ajax moet terug naar de basis om weer succesvol te worden, de basis zit in de harten en de ervaring van de vele talenten welke Ajax heeft voortgebracht, deze Ajacieden moeten Ajax gaan leiden.

De generatie Coronel zou zich vanavond eens op moeten sluiten met een exemplaar van het rapport Coronel, en vooral goed lezen en begrijpen wat daar staat en wat de intentie van de club Ajax daarmee was. Dan is het besluit helder: de huidige RvC eruit, van Gaal kan (en kan top zijn) mits hij zich ondergeschikt maakt aan de visie en strategie van Ajax en de samenwerking zoekt op dit vlak.

Door: Margammor