De kansloze nederlaag tegen Real Madrid (1-4) zat Frank de Boer een dag later nog steeds niet lekker. De trainer van Ajax baalde dat zijn spelers ten opzichte van vorig seizoen drie stappen terug hadden gedaan. “Dat mag niet gebeuren. Het voelde helaas alsof ik naar het Ajax van Martin Jol zat te kijken, met 36 schoten op ons doel”, gaf de tweevoudig landskampioen én opvolger van Jol ten overvloede aan dat het spel niet om aan te gluren was. “We kwamen er totaal niet aan te pas.”

Tussen de competitieduels door hoopt De Boer de Ajacieden het besef bij te brengen dat ze mee kunnen op Champions Leagueniveau. „Ik zie ze dingen doen die ik op mijn twintigste niet kon, maar ik geloofde wel in mezelf. Dat werd in 1994, 1995 en 1996 een ding: erin geloven. Real Madrid was toen ook al een grootmacht, maar we wonnen. En als ik een foutje maakte, zorgde ik ervoor dat ik met mijn volgende bal een speler alleen voor de keeper zette.” Tegen de Madrilenen konden maar twee spelers hem bekoren. “Kenneth Vermeer en Daley Blind.”

Om de zinnen te verzetten en het vizier op de eredivisiewedstrijd van zondag tegen FC Utrecht te richten, had de Ajax-selectie gisteravond een diner in The Harbour Club in Amsterdam. De teambuildingavond had plaats zonder de staf en wordt vandaag gevolgd door een vrije dag. Morgen wordt de voorbereiding op het competitieduel vervolgd.

Lees het volledige verhaal met Frank de Boer in de betaalde online versie van De Telegraaf (gratis voor abonnees of eenmalig voor 1,10 euro).