John Heitinga kwam deze zomer naar Ajax en zou in het team een leidersrol gaan bekleden. Tot nu toe loopt het seizoen voor hem nog niet zoals verwacht. De verdediger speelde pas drie wedstrijden, alle drie de keren als invaller. Buiten de lijnen gaat het beter en vervult hij zijn taken naar behoren, zo vertelt Frank de Boer. “Ik weet hoe John ervoor staat. Buiten het veld doet hij precies wat ik verwacht van hem. Daarnaast hadden we beiden gehoopt dat hij in het veld een veel groter aandeel zou hebben”, vertelt de trainer in gesprek met Fox Sports.

Heitinga is bij Ajax nu vooral bezig om een Ooijerrol te vervullen. “Hij vervult die rol heel goed. Maar daarvoor is hij niet naar Ajax gekomen. Dat hoort ook bij zijn rol, maar het echt spelen wil hij natuurlijk ook. Dat heeft Ooijer gedaan en dat heeft Poulsen gedaan en die waren belangrijk.”

De Boer sprak eerder al over de slechte knie die Heitinga heeft. Volgens de trainer is dat ook de reden waarom hij niet in de basis staat. “Het komt door het fysieke gedeelte. Het moet wel een duidelijk verschil maken of hij veel beter is dan degene die hij in de wedstrijd vervangt. Als hij veel beter is, kies je voor John omdat hij de ervaring heeft.”

Of Heitinga in de tweede deel van het seizoen wel in de basis zal staan, is onzeker. “Dat moeten we afwachten. Hij is altijd keihard aan het trainen. Ik kan niet zeggen dat hij er niet alles aan doet. Maar op dit moment is het niet genoeg om de speler die er nu staat te verdrijven.”