Ajax won zaterdag zonder vaste krachten zoals Riechedly Bazoer en Anwar El Ghazi. Beide spelers keerden terug van een blessure en mochten invallen tegen Heerenveen. De afgelopen wedstrijden werden zij vervangen door onder andere Donny van de Beek en Amin Younes. Trainer Frank de Boer staat de komende wedstrijden voor de lastige beslissing wie op te stellen. Het toont aan dat Ajax in de breedte is gegroeid. “Dat maakt of je kampioen wordt of niet. Vervangers zijn in een lang seizoen verschrikkelijk belangrijk. Of jongens die dan weer opstaan en niet meer uit de basis gaan. Dat hoort bij een team dat kampioen wil worden of ambities heeft. Je kan het nooit met twaalf of dertien man doen. Nee, je zal het uiteindelijk normaal gesproken met negentien man moeten doen. Het is voor die jongens best lastig om scherp te zijn, omdat zij ook wedstrijden willen spelen. Daarom is het mooi dat Viergever en Van de Beek zich moeiteloos aanpassen en gewoon met het niveau meegaan. Dat geeft hun denk ik ook een stimulans”, vertelt De Boer aan Ajax TV.

Door de overwinning op Heerenveen blijft Ajax de koploper van de Eredivisie. De Amsterdamse club kent de beste seizoenstart van de eeuw. “Dat is hartstikke mooi natuurlijk. Die punten kan je in ieder geval maar binnen hebben. Het vertrouwen groeit als team zijnde hierdoor ook. Het levert alleen nog niks op en dat beseffen we allemaal denk ik heel goed.”

Zo goed als het gaat in de competitie, zo moeizaam gaat het in de Europa League. Donderdag speelt Ajax tegen Molde FK voor haar laatste kansen. Er moet gewonnen worden van de Noorse club en tegelijkertijd moet Fenerbahçe punten verspelen tegen Celtic. “De kans is super klein natuurlijk, dat we de volgende ronde gaan halen. Maar we moeten er wel alles aan gaan doen, zodat het in ieder geval niet aan ons heeft gelegen de laatste wedstrijd. We moeten gewoon zorgen dat we drie punten gaan halen en dan moeten we afwachten. Meer kunnen we niet meer doen. Met die instelling zullen we ook naar donderdag toeleven. We moeten ervoor zorgen dat het gevoel wat we de laatste tijd hebben opgebouwd, blijft. Als we de laatste strohalm kunnen grijpen, dan moeten we dat zeker doen. En dan mogen we niet achteraf zeggen dat we het hebben laten liggen. Dus we moeten er gewoon voor gaan zorgen dat we de drie punten gaan halen. Dat zal nog best lastig zijn, want zij zijn juist in uitwedstrijden dodelijk effectief geweest. We zullen dus zeer attent moeten zijn”, aldus De Boer.