Frank de Boer kijkt daags na de wedstrijd tegen Utrecht met gemengde gevoelens terug op het gelijkspel. De hoofdtrainer baalt van het spel van zijn ploeg, maar is tevreden over de getoonde veerkracht. “We moeten het relativeren en een plek geven, maar dat het een spetterend slot was dat is wel duidelijk. In eerste instantie overheerste de teleurstelling, rond de 84e minuut. Daarna krijg je hoop na die aansluitingstreffer en krijg je nog een penalty. Na de 2-2 kregen we zelfs nog een mogelijkheid om de 3-2 te maken, maar dat zou echt ongelofelijk zijn geweest. Uiteindelijk kan ik dus wel tevreden zijn met een 2-2”, vertelt De Boer in gesprek met Ajax TV.

Het meest besproken moment van het weekend was de strafschop waaruit de gelijkmaker werd gemaakt. “Dat moment ging zo snel. Ik kon het zelf niet zo goed zien. Ik zag wel dat Milik neerging, maar de scheids moet op zo’n moment een keuze maken. Uiteindelijk kunnen we allemaal constateren dat het een gemakkelijk gegeven strafschop is. We hebben dat geluk nu een keer aan ons zijde.” Er lag veel druk op de penaltynemer en de Ajax-trainer is er dan ook trots op dat Arek Milik hem binnenschoot. “Het laat zien dat hij in vorm is, vertrouwen heeft en dat hij goed onder druk kan presteren. Dat wil je ook op dit soort momenten.”

Ajax trad tegen Utrecht aan in een 3-4-3 formatie. Dit pakte, achteraf gezien, niet goed uit. “Je moet wel beseffen dat zij bijna elke week tegen zo’n formatie spelen. De looplijnen zijn voor hun gewoon heel bekend. Wij spelen drie à vier keer per jaar tegen een 4-4-2 systeem. Dan zie je toch dat we daar moeite mee hebben, vooral om de automatismen snel te vinden. Ik sta er nog steeds achter hoe we gespeeld hebben, alleen bleek wel dat sommige spelers niet in hun comfortzone zaten. Daardoor zakte het niveau. Dat is ook voor ons als technische staf een belangrijke les. Het belangrijkste is namelijk toch wel dat de jongens in hun comfortzone komen. Ondanks dat we veel ballen verloren, gingen we er wel keihard achteraan om de bal weer te veroveren. Uiteindelijk hadden we de veerkracht om het weer recht te zetten. Dat is wel heel positief. We waren alleen niet bij machten om Utrecht echt pijn te doen. Achteraf denk ik dat onze ploeg daar op dit moment nog niet klaar voor is. Dat is ook helemaal niet erg om dat te constateren, maar we moeten wel verder.”

Ondanks de slechte performance heeft De Boer nog alle vertrouwen in een goede afloop. “Deze wedstrijd hebben we vandaag een plek kunnen geven door er met elkaar over te praten en nu moeten we volle kracht vooruit naar sc Heerenveen. Als wij nog negen punten weten te halen, dan betekent dat dat ons doelsaldo in ieder geval met drie plus gaat. PSV zal dan drie keer met 3-0 moeten winnen. Wij moeten zorgen dat als we winnen, we zo ruim mogelijk winnen.”