In deel 1 van ‘De Boer & De Toekomst’ bracht Ajax1.nl alle jeugdspelers in kaart die hun officiële debuut in het eerste elftal van Ajax onder Frank de Boer hebben gemaakt. In deel 2 gaan wij in op toekomstige debutanten. Welke jeugdspelers maken een goede kans om de komende seizoenen te debuteren? En hoelang spelen deze jeugdspelers gemiddeld in de jeugdopleiding?

Mogelijke debutanten voor komend(e) seizoen(en)
Als eerst wordt in kaart gebracht welke jeugdspelers hun officiële debuut dit seizoen of komend seizoen zouden kunnen maken. Daar valt natuurlijk over te twisten en daarom pikten wij vier jeugdspelers uit die een aanzienlijke kans maken om komend seizoen te debuteren. De vier talenten zijn deze zomer doorgeschoven van de A-junioren naar Jong Ajax en maken een goede ontwikkeling door.

  • Donny van de Beek (18/04/1997)

Donny van de Beek wordt gezien als één van de grootste talenten van Ajax. Vorig seizoen zat hij in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag al eens bij de wedstrijdselectie van het eerste elftal. De verwachting is dan ook dat hij dit seizoen of komend seizoen zijn officiële debuut zal gaan maken voor Ajax. Het ‘Talent van de Toekomst 2014/2015’ speelt sinds 2008 in de jeugdopleiding van Ajax en kende afgelopen jaar een uitstekend seizoen in de A1 van Ajax. Nu speelt de middenvelder met Jong Ajax in de Jupiler League.

  • Abdelhak Nouri (02/04/1997)

Ook Abdelhak Nouri wordt gezien als één van de grotere talenten van Ajax. Hij trainde afgelopen seizoen al meerdere keren mee met het eerste elftal. Naar verwachting zal Nouri dit seizoen of komend seizoen zijn officiële debuut gaan maken. De aanvallende middenvelder speelt al sinds 2004 in de jeugdopleiding van Ajax. Evenals Donny van de Beek maakte Nouri vorig seizoen indruk in de A1 van Ajax. Ook hij speelt nu in de Jupiler League voor Jong Ajax.

  • Zakaria El Azzouzi (07/05/1996)

Zakaria El Azzouzi mocht vorig seizoen ook al meerdere keren meetrainen met het eerste elftal van Ajax. De Nederlands-Marokkaanse spits werd begin dit seizoen doorgeschoven van de A-junioren naar Jong Ajax. Naar verwachting zal El Azzouzi, die sinds 2009 in de jeugdopleiding van Ajax speelt, komend seizoen zijn officiële debuut gaan maken.

  • Mauro Savastano (16/04/1997)

Ook Mauro Savastano wordt gezien als een groot talent. De back werd begin dit seizoen doorgeschoven van de A-junioren naar Jong Ajax. Savastano, die sinds 2007 in de jeugdopleiding van Ajax speelt, trainde al meerder keren mee met het eerste elftal van Ajax. Naar verwachting zal Savastano dit seizoen of komend seizoen zijn officiële debuut voor Ajax gaan maken.

Gemiddeld aantal jaren in jeugdopleiding van de mogelijke vier debutanten
Wat opvalt aan de mogelijke debutanten onder De Boer voor dit en komend seizoen is dat ze alle vier al minimaal zes jaar in de jeugdopleiding van Ajax spelen. Gemiddeld spelen deze jeugdspelers zeven jaar en acht maanden in de jeugdopleiding van Ajax. Dit gemiddelde is ongeveer twee jaar meer dan het gemiddelde van de al gedebuteerde jeugdspelers onder De Boer. (Zeven jaar, acht maanden vs. Vijf jaar, negen maanden)

Speler Aantal jaar in de jeugdopleiding
1.       Abdelhak Nouri 11 jaar
2.       Mauro Savastano 8 jaar
3.       Donny van de Beek 7 jaar
4.       Zakaria El Azzouzi 6 jaar
 
Gemiddeld: 7 jaar, 8 maanden

 

Plan Cruijff

De ‘producten’ van Plan Cruijff lijken er aan te komen. Een constatering is dat deze vier aankomende talenten in ieder geval gemiddeld langer in de jeugdopleiding van Ajax spelen. Ook als we willekeurig twaalf andere talenten uit de bovenbouw van de jeugdopleiding erbij pakken, dan blijkt dat zij gemiddeld ruim zes jaar in de jeugdopleiding spelen. Dit is bijna een jaar langer dan het gemiddelde van de al gedebuteerde jeugdspelers. Van de twaalf jeugdspelers zijn er maar vier die minder dan vijf jaar in de jeugdopleiding spelen.

Speler Team Aantal jaar in de jeugdopleiding
Sheraldo Becker PEC Zwolle (Verhuurd) 9 jaar
Elton Acolatse Jong Ajax 11 jaar
Terry Lartey Sanniez Jong Ajax 7 jaar
Damian van Bruggen Jong Ajax 3 jaar
Damil Dankerlui Jong Ajax 4 jaar
Vince Gino Dekker Ajax A1 12 jaar
Carel Eiting Ajax A1 8 jaar
Matthijs de Ligt Ajax A1 6 jaar
Navajo Bakboord Ajax A1 8 jaar
Ché Nunnely Ajax A1 3 jaar
Darren Sidoel Ajax A1 3 jaar
Daishawn Redan Ajax B2 7 jaar
 
Gemiddeld:   6 jaar, 8 maanden

 

Langer dan 5 jaar in de jeugdopleiding

Bij de al onder De Boer gedebuteerde jeugdspelers speelde 59.1% minimaal vijf jaar in de jeugdopleiding, bij de zestien talenten die eventueel hun debuut zullen gaan maken ligt dit percentage vele malen hoger: 75.0%. Dit percentage zal nooit 100% worden, omdat Ajax grote binnen- en buitenlandse talenten in de jeugdopleiding zal blijven laten instromen (Cerny, Muric of El Ghazi).

Dat de talenten langer in de jeugdopleiding spelen hoeft nog niet per se aan het Plan Cruijff te liggen, aangezien er de afgelopen jaren wel degelijk jeugdspelers debuteerden die langer dan vijf jaar in de opleiding speelden (bijv. Klaassen, Veltman, Tete, Van Rhijn). Wat wel aan het Plan Cruijff ligt is dat deze talenten waarschijnlijk een grotere kans van slagen hebben. Zo is Ajax begonnen met een compleet nieuwe opleidingsmethode. De nadruk ligt nu meer op het individu en minder op het teamproces. Er zijn meer individuele trainers aangenomen dan voorheen en spelers worden vaker in een hoger elftal geplaatst om zich te nog beter te kunnen ontwikkelen. Ook worden performance coaches ingezet uit andere sporten om zodoende de spelers ook op andere gebieden te vormen. Daarnaast zijn de Twin Games tot stand gekomen, voor de jongste jeugd. Zoals Bart Sanders afgelopen week al aangaf in zijn column zijn de hervormingen op De Toekomst in volle gang. Enkele verantwoordelijken op De Toekomst vinden 2017 een mooi meetmoment om te zien waar ze staan.

Conclusie Ajax nieuws Ajax1.nl

Jeugdspelers die onder Frank de Boer hun officiële debuut al hebben gemaakt, speelden gemiddeld vijf jaar en negen maanden in de jeugdopleiding van Ajax. Van de zestien jeugdspelers, die mogelijk in de toekomst kunnen gaan debuteren, speelt 75% al langer dan zes jaar in de jeugdopleiding. Deze aankomende talenten spelen relatief gezien dus langer in de jeugdopleiding.

Waar in het begin de focus nog lag op het laten debuteren van jeugdspelers, ligt nu de focus veel meer op het beter maken van jeugdspelers. Dit kan onder andere worden gedaan door ze langer in de opleiding te laten spelen. Dat is iets wat nu ook gebeurt. Dit komt ook doordat de focus nu meer op het individu ligt in plaats van op het team. Individuele jeugdtrainers zijn aangenomen om dit soort jonge talenten nog eerder nog beter te maken. Verder kunnen talenten worden overgeplaatst naar een hoger team, om zich zo nog beter te kunnen ontwikkelen. Door dit soort aandacht zullen de talenten eerder wennen aan het begeerde ‘Ajax-spelletje’ en eerder klaar zijn voor de stap naar het eerste. Wim Jonk heeft zichzelf de ambitie opgelegd om ieder seizoen drie volwaardige jeugdspelers af te leveren bij het eerste elftal. Nadat in het begin van dit seizoen Vaclav Cerny al zijn officiële debuut heeft mogen maken, kunnen we dit seizoen dus mogelijk nog twee debuterende jeugdspelers gaan verwachten.

In het afsluitende deel 3 zal de vergelijking worden gemaakt tussen de al gedebuteerde jeugdspelers en alle huidige jeugdspelers. Is het percentage jeugdspelers dat langer in de jeugdopleiding speelt dan zes jaar over alle jeugdspelers gezien nog steeds zo hoog? Ook wordt met een Top 50 in beeld gebracht welke talenten het langst in de jeugdopleiding hebben gespeeld en er op dit moment in spelen. Deze Top 50 wordt opgesteld met de 22 onder De Boer gedebuteerde jeugdspelers, de jeugdspelers van Ajax die nu in Jong Ajax spelen en met de huidige A- en B-junioren.