In de eerste twee delen van deze serie bracht Ajax1.nl de al gedebuteerde jeugdspelers en de mogelijk in de toekomst debuterende jeugdspelers in kaart. In het derde en laatste deel van ‘De Boer & De Toekomst’ worden de twee generaties jeugdspelers naast elkaar gezet en met elkaar vergeleken.

Gemiddeld aantal jaren in de jeugdopleiding

De 22 jeugdspelers die debuteerden onder Frank de Boer speelden gemiddeld vijf jaar en negen maanden in de jeugdopleiding. De zestien talenten die mogelijk hun debuut zullen maken spelen gemiddeld zeven jaar in de jeugdopleiding. De meeste van deze jeugdspelers zullen ook nog wel een paar jaar in de jeugdopleiding blijven spelen waardoor dit gemiddelde alleen maar hoger kan worden.

Als we kijken naar de, hier onderstaande, top 50 van langst in de jeugdopleiding spelende talenten sinds de aanstelling van Frank de Boer, dan valt op dat maar liefst 74% nu nog in de jeugdopleiding speelt of nog niet zijn officiële debuut voor Ajax heeft gemaakt (Jong Ajax, A- en B-jeugd). Dit percentage komt nagenoeg overeen met het in Deel 2 berekende percentage (75%) van het aantal talenten dat al langer dan zes jaar in de jeugdopleiding speelt. De jeugdspelers die onder Frank de Boer al officieel zijn gedebuteerd, speelden gemiddeld vijf jaar en negen maanden in de jeugdopleiding van Ajax. Van de zestien jeugdspelers die in Deel 2 werden onderzocht, speelt 75% al langer dan zes jaar in de jeugdopleiding. Deze aankomende talenten spelen relatief gezien dus langer in de jeugdopleiding. In de top 50 zijn dan ook maar 12 van de 22 onder De Boer gedebuteerde jeugdspelers terug te vinden. Hieronder staat de top 50 van langst in de jeugdopleiding spelende talenten. Deze top 50 bestaat uit de gedebuteerde jeugdspelers onder De Boer en de huidige jeugdspelers in de jeugdopleiding van Ajax (Jong Ajax, A- en B-junioren).

  TOP 50  
Speler Huidig Team/Club Aantal Jaar
1.     Elton Acolatse Jong Ajax 12 jaar
2.     Vince Gino Dekker Ajax A1 12 jaar
3.     Stefano Denswil Club Brugge (België) 11 jaar
4.     Ruben Ligeon Willem II (Verhuurd) 11 jaar
5.     Abdelhak Nouri Jong Ajax 11 jaar
6.     Leeroy Owusu Jong Ajax 11 jaar
7.     Joël Veltman Ajax 11 jaar
8.     Django Warmerdam Jong Ajax 11 jaar
9.     Leon Bergsma Ajax A1 10 jaar
10.   Jeffrey de Lange Ajax A1 10 jaar
11.   Kenny Tete Ajax 10 jaar
12.   Danny Bakker Jong Ajax 9 jaar
13.   Sheraldo Becker PEC Zwolle (Verhuurd) 9 jaar
14.   Pelle Clement Jong Ajax 9 jaar
15.   Adham El Idrissi Ajax A1 9 jaar
16.   Ricardo van Rhijn Ajax 9 jaar
17.   Lesley de Sa Willem II (Verhuurd) 9 jaar
18.   Dani de Wit Ajax A1 9 jaar
19.   Navajo Bakboord Ajax A1 8 jaar
20.   Carel Eiting Ajax A1 8 jaar
21.   Justin Kluivert Ajax B1 8 jaar
22.   Dico Koppers Willem II 8 jaar
23.   Noussair Mazraoui Ajax A1 8 jaar
24.   Mauro Savastano Jong Ajax 8 jaar
25.   Rayan El Azrak Ajax B1 7 jaar
26.   Donny van de Beek Jong Ajax 7 jaar
27.   Indy Groothuizen Jong Ajax 7 jaar
28.   Ruben Hoogenhout Ajax B1 7 jaar
29.   Davy Klaassen Ajax 7 jaar
30.   Queensy Menig PEC Zwolle (Verhuurd) 7 jaar
31.   Daishawn Redan Ajax B2 7 jaar
32.   Terry Lartey Sanniez Jong Ajax 7 jaar
33.   Zakaria El Azzouzi Jong Ajax 6 jaar
34.   Millen Baars Ajax B1 6 jaar
35.   Arquinio Bel Ajax B2 6 jaar
36.   Sven Botman Ajax B1 6 jaar
37.   Geoffrey Castillion Debreceni VSC (Hongarije) 6 jaar
38.   Juan Familia Castillo Ajax B1 6 jaar
39.   Mickey van der Hart PEC Zwolle 6 jaar
40.   Gianni Jesserun Ajax B1 6 jaar
41.   Matthijs de Ligt Ajax A1 6 jaar
42.   Victor van der Linde Ajax B1 6 jaar
43.   Richonell Margaret Ajax B2 6 jaar
44.   Quincy Nkansah Ajax B2 6 jaar
45.   Kaj Sierhuis Ajax A1 6 jaar
46.   Magid Suleiman Ajax B2 6 jaar
47.   Mees de Wit Ajax A-jeugd 6 jaar
48.   Teun van Zweeden Ajax A1 6 jaar
49.   Furkan Kurban Ajax A-jeugd 5 jaar
50.   Jaïro Riedewald Ajax 5 jaar

 

Wat opvalt aan deze top 50 is dat 74% (37/50) nog in de jeugdopleiding speelt of zijn officiële debuut nog niet heeft gemaakt voor Ajax (Jong Ajax, A-jeugd, B-jeugd). 24% (12/50) heeft zijn officiële debuut voor Ajax gemaakt onder Frank de Boer. En 2% (1/50) heeft nog niet zijn officiële debuut voor Ajax gemaakt, maar is wel verhuurd aan een club op het hoogste niveau.

Minimaal vijf jaar in de jeugdopleiding

Onder De Boer debuteerden in totaal 22 jeugdspelers. Bijna 60% van deze jongens speelden minimaal vijf jaar in de jeugdopleiding. Per (jeugd)team wordt bekeken welk percentage van de huidige jeugdspelers minimaal vijf jaar in de jeugdopleiding speelt. Dit percentage wordt bekeken van de jeugdspelers die dit seizoen spelen in Jong Ajax en in de A- en B-jeugd. Ook worden per team de vijf langst in de jeugdopleiding spelende talenten uitgelicht.

Speler(s) Jong Ajax Aantal jaar spelend in de jeugdopleiding
1.       Elton Acolatse 12 jaar
2.       Abdelhak Nouri, Leeroy Owusu & Django Warmerdam 11 jaar
3.       Danny Bakker & Pelle Clement 9 jaar
4.       Mauro Savastano 8 jaar
5.       Donny van de Beek, Terry Lartey Sanniez & Indy Groothuizen 7 jaar

 

Jong Ajax
De selectie van Jong Ajax bestaat dit seizoen uit 22 spelers. 11 van deze 22 spelers speelt al minimaal vijf jaar in de jeugdopleiding (50%). Elton Acolatse speelt het langst in de jeugdopleiding: 12 jaar. Hij wordt echter wel op de voet gevolgd door Abdelhak Nouri, Leeroy Owusu en Django Warmerdam, die allen al 11 jaar in de jeugdopleiding van Ajax spelen.

Speler(s) A-junioren Aantal jaren spelend in de jeugdopleiding
1.       Vince Gino Dekker 12 jaar
2.       Jeffrey de Lange & Leon Bergsma 10 jaar
3.       Adham El Idrissi & Dani De Wit 9 jaar
4.       Carel Eiting, Navarro Bakboord & Noussair Mazraoui 8 jaar
5.       Matthijs de Ligt, Kai Sierhuis, Mees de Wit & Teun van Zweeden 6 jaar

 

A-junioren
De A-jeugd bestaat dit seizoen uit 32 jeugdspelers. Van deze jeugdspelers spelen er 15 al minimaal vijf jaar in de jeugdopleiding (46.9%). Met twaalf jaar speelt Vince Gino Dekker het langst in de jeugdopleiding. Daarna spelen met tien jaar Jeffrey de Lange en Leon Bergsma het langst in de jeugdopleiding.

Speler(s) B-junioren Aantal jaren spelend in de jeugdopleiding
1.       Justin Kluivert 8 jaar
2.       Rayan El Azrak, Ruben Hoogenhout & Daishawn Redan 7 jaar
3.       Millen Baars, Arquino Bel, Sven Botman, Juan Familia Castillo, Jesserun, Victor van der Linde, Richonell Margaret, Quincy Nkansah & Magid Suleiman 6 jaar
4.       Venitchio Sint & Thomas Rier 5 jaar
5.       Nigel Bouman, Kees de Boer, Deonell Jamie & Deabeas Owusu-Sekyere 4 jaar

 

B-junioren
De B-jeugd bestaat dit seizoen uit 39 jeugdspelers. Van deze B-junioren spelen er vijftien al minimaal vijf jaar in de jeugdopleiding (38.5%). Van alle B-junioren speelt Justin Kluivert het langst in de jeugdopleiding, namelijk al acht jaar. Met één jaar minder spelen Rayan El Azrak, Ruben Hoogenhout en Daishawn Redan ook al zeven jaar in de jeugdopleiding van Ajax.

Conclusie

Na deze drie delen kunnen we concluderen dat er bij Ajax veel talenten zijn die minimaal vijf jaar de jeugdopleiding hebben doorlopen. Deze jeugdspelers zijn terug te vinden tussen de al gedebuteerde talenten, maar ook al in Jong Ajax, bij andere clubs (verhuur of verkoop) en uiteraard ook in de jeugdopleiding. Sterker nog, de talenten die nu in de jeugd spelen, spelen steeds langer al in de jeugdopleiding van Ajax.

Team Percentage >5 jaar in de jeugdopleiding
Ajax 1 (onder De Boer gedebuteerd) 59.1%
Jong Ajax 50.0%
A-junioren 46.9%
B-junioren 38.5%

 

Het percentage dat minimaal vijf jaar in de jeugdopleiding speelt neemt af naarmate we naar een jonger team gaan. Per team is het percentage ongelooflijk hoog. Al helemaal bij de B-junioren, waar de leeftijdscategorie vijftien tot zestien jaar is. In de B-jeugd speelt meer dan één derde al minimaal vijf jaar bij Ajax. Aangezien deze talenten nog maar vijftien of zestien jaar oud zijn, betekent het dat veel van deze talenten al vanaf hun tiende in de jeugdopleiding spelen.

In het begin lag de focus nog op het laten debuteren van jeugdspelers, nu ligt deze focus steeds meer op het beter maken van de jonge jeugdspelers. Het beter maken van de talenten kan onder andere door ze langer in de opleiding te laten spelen. Dat is iets wat nu ook gebeurt. Dit komt ook doordat de focus nu meer op het individu ligt in plaats van op het team. Individuele jeugdtrainers zijn aangenomen om dit soort jonge talenten nog eerder nog beter te maken.

Talenten kunnen ook worden overgeplaatst naar een hoger team, om zich zo nog beter te kunnen ontwikkelen. Door dit soort aandacht zullen de talenten eerder wennen aan het begeerde ‘Ajax-spelletje’ en eerder klaar zijn voor de stap naar het eerste. Wim Jonk heeft zichzelf de ambitie opgelegd om ieder seizoen drie volwaardige jeugdspelers af te leveren bij het eerste elftal. Een feit is dat deze jeugdspelers langer in de opleiding bij Ajax spelen en er waarschijnlijk meer dan drie het niveau van het eerste aan zullen kunnen. In de toekomst zullen we dus meer talenten kunnen verwachten die op jonge leeftijd aansluiten bij het eerste, zoals dit seizoen gebeurd is met Kenny Tete, Jaïro Riedewald en Riechedly Bazoer. Ajax nieuws Ajax1.nl