De spanning om de landstitel in de Eredivisie is om te snijden. Ajax en PSV gaan samen aan kop en alleen het doelsaldo scheidt beide ploegen van elkaar. Ondanks het feit dat er een lading druk komt kijken bij de laatste wedstrijden kan De Boer er wel van genieten: ”Op dit moment misschien ietsje minder, maar als je later alles gaat relativeren, zijn dit wel de mooiste weken. In sport draait het om spanning en druk, maar uiteindelijk geeft het ook energie. Het is het mooiste wat je kan meemaken als sporter”, zo vertelt de trainer in een interview op de website van de Amsterdammers.

De Ajax-trainer is zich bewust van het voordeel, maar ziet ook in dat één monsterscore van de Eindhovenaren alles kan veranderen. ”Het is natuurlijk best wel een redelijk gat, ervan uitgaande dat als wij alles winnen met een doelpunt verschil, zij continu gemiddeld met 3-0 moeten winnen. Maar ze hoeven maar één uitschieter met bijvoorbeeld 5-0 te hebben en dan wordt het al een heel ander verhaal. Het belangrijkste is natuurlijk om iedere wedstrijd te winnen, maar daarnaast moet er ook met iedere kans serieus worden omgegaan. Wij moeten gewoon zorgen dat we gretig zijn om doelpunten te maken. Maar het belangrijkste is om te winnen. Dat is ons grootste doel. We hopen altijd met veel doelpunten verschil te winnen, of dat nu de eerste of laatste wedstrijd van het seizoen is. Alleen nu kan het doorslaggevend zijn. Dat beseffen de spelers. Als je 2-0 voorstaat en je krijgt een kans, dan moet je daar heel serieus mee omgaan.”

Een kleine tien jaar geleden verloor Ajax het kampioenschap op doelsaldo. De toenmalig Ajax-trainer Henk ten Cate besloot toen in sommige wedstrijden aanvallender te wisselen om zo aan het doelsaldo te werken. Frank de Boer waakt voor deze tactiek: ”Volgens mij heeft Ten Cate dat een keer gedaan, en dat ging faliekant mis. Ajax kreeg toen meteen twee goals tegen. Je maakt juist goals omdat je goed staat. Waarom zou je dan wisselen? Als wij een goede wedstrijd spelen, normaal gesproken krijgen we dan meer dan één kans. Hopelijk maken we dan voldoende goals. Maar het belangrijkste is, nogmaals, dat we winnen.”

Ondanks het feit dat sc Heerenveen dit seizoen slechts twaalfde staat, ziet De Boer in de Friese club een moeilijke tegenstander die al tegen menig (sub)topclub punten pakte. ”Ze wonnen van AZ, dat toen in vrije goede doen was, en uit tegen PSV pakten ze een punt. Tegen de topclubs doen ze het vrij aardig. Dat komt omdat ze dan meer reactievoetbal kunnen spelen. En met Larsson en Zeneli hebben ze een paar handige spelers. Datzelfde geldt voor Slagveer als hij speelt.”