De verrichtingen van zijn oude ploeggenoot Josep Guardiola bij FC Barcelona zijn een bron van inspiratie voor Frank de Boer.

“Hij weet wat hij wil en hij houdt vast aan zijn keuzes”, zegt de coach van Ajax op de website van de FIFA. “FC Barcelona en wij beschikken niet over dezelfde financiële middelen, dus de inspiratie haal ik uit andere dingen.”

“Neem zijn spelopvatting. Als je aanvallend spel nastreeft, moet er veel beweging in het team zitten. Het helpt niet om simpelweg het veld breed te houden.”

“Guardiola durft ook moeilijke keuzes te maken, bijvoorbeeld toen hij Samuel Eto’o en Zlatan Ibrahimovic besloot te verkopen.”

Geboren trainer

Volgens De Boer is Guardiola een geboren trainer. “Toen hij 24, 25 was, had hij het al in zich. Op het veld was hij een tactisch brein, een natuurlijke leider. Zelf begon ik pas op 32-jarige leeftijd, toen ik bij Galatasaray zat, aan een loopbaan als trainer te denken.”

Louis van Gaal is een ander voorbeeld van De Boer. “Hij wist altijd wat er zich afspeelde in het leven van de spelers. Als coach ben je een tweede vader voor 26 selectieleden.”

“Het is heel belangrijk om te weten wat er allemaal om je heen gebeurt. Een trainer moet een vaderfiguur zijn.”

Psycholoog

In de titel- en bekerstrijd met FC Twente moet De Boer zich soms als een psycholoog opstellen.

“Dat komt er ook nog bij kijken in de laatste weken. Ik dien de spelers mentaal klaar te stomen, ervoor te zorgen dat iedereen honderd procent geeft.”

Tekst: NU Sport               Foto: afdb.nl – Oscar