Vorige week maakten Jaap Stam en Andries Ulderink bekend dat ze aan het einde van het seizoen vertrekken bij Ajax. Volgens de trainers van Jong Ajax is het tijd voor een nieuwe uitdaging. Frank de Boer vindt het jammer dat hij na twee jaar afscheid moet nemen van het duo. “Ik denk dat we een goede connectie hebben met elkaar, dus het is jammer dat ze weggaan. Maar Jong Ajax is een raar team. Het is niet echt een vast team. Ik denk dat daar vaak de schoen een beetje wringt. Je hebt bijvoorbeeld ook te maken met spelers die terugkomen van het eerste, omdat ze de laatste tijd niet veel hebben kunnen spelen of omdat ze net hersteld van een blessure”, vertelt De Boer in gesprek met Ajax TV.

Ook afgelopen wedstrijd was het weer puzzelen welke spelers aan de aantrap zouden staan. “Maandag besloten we ineens dat drie spelers uit het eerste moesten meespelen. Ze hebben van te voren dan niet echt kunnen meetrainen met de groep en daar moeten ze continue mee omgaan. Dat wisten ze van te voren natuurlijk, maar als coach heb je ook ambities. Voor je ontwikkeling wil je dan een volgende stap maken, dus ik begrijp die beslissing wel. Maar ik blijf het wel jammer vinden.”

Bestel nu het uitshirt met 50% korting + GRATIS bedrukking!

“Het eerste gaat altijd voor en dat is wel eens lastig”, vervolgt de hoofdtrainer van Ajax. “Maar dat hebben ze altijd heel goed begrepen. Ze hebben het belang van Ajax 1 altijd voorop gesteld. Af en toe pakte ik weer wat spelers bij Jong weg om op de training elf tegen elf te kunnen spelen. Zij moesten dan snel anticiperen en stonden dan weleens met de handen in het haar. Dat is voor Jaap misschien wat lastig, maar voor Andries gaat het wel op”, grapt De Boer.

De belangrijkste taak van de trainers van Jong Ajax is misschien wel het afleveren van jong talent aan het eerste elftal. Over die taak is De Boer uiterst tevreden. “Kenny Tete is denk ik een heel mooi voorbeeld daarvan. Hij heeft vorig jaar een fantastisch seizoen bij Jong gespeeld. De laatste twee maanden van het seizoen kwam hij in het vizier bij het eerste elftal. Daarna is hij er eigenlijk niet meer uit geweest. Hij is denk ik wel een heel mooi voorbeeld daarvan. Het is gewoon heel belangrijk om een goed tweede elftal te hebben. Jongens die de stap naar het eerste nog niet kunnen maken, moeten wel goed begeleidt worden door goede trainers. Dat hebben zij heel goed gedaan.”
De Boer zal zich gaan bemoeien met de zoektocht naar degene die het duo zal moeten opvolgen. “Ik zit in het technisch hart, dus ik bemoei me daar ook mee. We zullen straks druk gaan overleggen wie de opvolger zal gaan worden. Het is een lastig team, dus het zal iemand gaan worden die ambities heeft om continue aan een proces te willen werken. Hij moet heel flexibel zijn, omdat er natuurlijk ook jongens van onder komen. Bij de A-junioren spelen de grootste talenten die in de toekomst voor Ajax 1 kunnen gaan spelen. Daarnaast moet hij natuurlijk ook de Ajax-visie hebben. Het kan heel goed zijn voor het leerproces als trainer om continue te moeten anticiperen.“