Frank de Boer heet voor aanvang van de thuiswedstrijden tegen AZ alle supporters welkom met een column op Ajax.nl. Lees hier de bijdrage van de trainer/coach.

Beste Ajacieden,

Hartelijk welkom in de Amsterdam ArenA bij Ajax – AZ.

De serie wedstrijden die ik op deze plek, bij onze laatste thuiswedstrijd, nog als ‘fantastisch’ omschreef, heeft helaas niet gebracht wat wij er vooraf van verwachtten. De cyclus begon met een uitoverwinning op Heracles Almelo en eindigde met de nederlaag bij FC Groningen. Tussen deze wedstrijden door speelden we kort achter elkaar topwedstrijden tegen Olympique Lyon, PSV, Real Madrid en FC Twente. In de beker versloegen we weliswaar Noordwijk, maar iedereen die dit leest weet hoe de overige genoemde wedstrijden verliepen. We bereikten kortgezegd té vaak niet het gewenste resultaat.

Vandaag begint een nieuwe periode van aaneengeschakelde wedstrijden, die op voorhand als minder zwaar kan worden bestempeld dan de vorige, maar zeker niet als minder belangrijk. We hebben de punten hard nodig en de tegenstander van vanavond, AZ, is een serieuze kampioenskandidaat geworden. Ik zeg bewust ‘geworden’. We wisten dat ze goed zijn en dat de trainer zijn zaken bij de A-selectie goed voor elkaar heeft. Desondanks had ik niet verwacht dat ze zoveel wedstrijden op rij zo goed zouden spelen en in winst om zouden zetten. En nu staan ze dus bovenaan. Vooraf hield ik vooral rekening met FC Twente en PSV als concurrenten in de strijd om de titel; daar is AZ bijgekomen.

Om mij heen hoor ik veel mensen zeggen dat de wedstrijd van vanavond moet worden gebruikt om ons te revancheren op wisselende resultaten uit de vorige wedstrijden. Zo zie ik het niet, maar als spelers zich om die reden extra kunnen motiveren moeten ze dat vooral doen. Ik vind gewoon dat wij elke thuiswedstrijd in de competitie moeten winnen, dus ook die van vanavond. Die ambitie hebben en uitspreken hoort bij Ajax. Ik zie deze wedstrijd vooral als weer een stap in ons proces. Niet alleen elke wedstrijd willen winnen, maar ook elke keer beter willen worden, als individu en als team. Spelers moeten nog meer laten zien waarop we trainen. Ik ben er heilig van overtuigd dat we beter kunnen dan wat we de afgelopen periode hebben laten zien. Vanavond missen we enkele belangrijke spelers door blessures en schorsingen, dat biedt kansen voor hun vervangers. In allerlei opzichten is het dus op voorhand een interessante wedstrijd.

We hebben vanwege de interlandverplichtingen veel spelers een lange periode niet gezien. Voor de een werkt het prettig om even elders te zijn, voor de ander juist niet. Als trainer wil je het liefste je team elke dag bij elkaar hebben om verder te werken aan de ontwikkeling van de ploeg. Maar zo werkt het niet in de voetbalwereld. Vanavond zien we hoe de spelers ervoor staan.

Na vanavond volgen dus ook weer diverse andere wedstrijden in binnen- en buitenland die voor ons belangrijk zijn. Dit keer noem ik het op voorhand geen fantastische serie, maar verwacht ik achteraf op een serie attractieve wedstrijden met fantastische resultaten terug te kunnen kijken.

Veel plezier vanavond bij Ajax – AZ.

Frank de Boer
Trainer/Coach