Frank de Boer, in de ogen van Johan Cruijff een belangrijke spil in diens plannen, probeert nuchter te blijven onder de commotie van de afgelopen dagen rond Ajax. Als het aan de oefenmeester ligt, gaat Cruijff een concrete rol binnen de Amsterdamse club vervullen. “Ik zou dat persoonlijk toejuichen”, vertelt De Boer vrijdag in het Algemeen Dagblad.

“Want op dat moment raakt Cruijff zodanig betrokken dat hij ook echt zelf ziet wat er hier gebeurt”, geeft De Boer aan. De ex-verdediger vindt dat Cruijff wel regelmatig zijn gezicht moeten laten zien. “Het is zijn goed recht om op mensen als Dennis Bergkamp en Wim Jonk te koersen, maar ik denk nog steeds dat je het best kan oordelen als je er zelf bent. Zeker de eerste tijd is dat belangrijk.”

Volgens De Boer is zijn eigen rol niet al te groot. “Ik word afgerekend op prestaties van het eerste elftal. Als ik zes wedstrijden achter elkaar verlies, staat mijn positie ter discussie. Ik heb absoluut een Ajax-hart en maak deel uit van het driemanschap dat Cruijff naar voren wil schuiven, maar feitelijk ben ik maar een passant nu ik ervoor heb gekozen om bij Ajax hoofdtrainer te zijn.”