Frank de Boer schoof donderdagmiddag op de seconde nauwkeurig aan voor het geprogrammeerde persmoment daags voor de ontmoeting tegen De Graafschap. De trainer sprak over Demy de Zeeuw, die nog geen hele wedstrijd kan spelen, het einde van de transferperiode en het doel van dit jaar.

De Boer trainde met precies zestien veldspelers en twee keepers. Later vandaag zullen we weten of dat ook daadwerkelijk de wedstrijdselectie voor het duel tegen De Graafschap was. Demy de Zeeuw was ook van de partij. ,,Maar hij heeft aangegeven dat hij zich op dit moment nog niet goed genoeg voelt voor een hele wedstrijd.” De Ajacied heeft last van zijn lies, maar wordt door De Boer wel opgenomen in de selectie voor vrijdag. Siem de Jong en Vurnon Anita zijn klachtenvrij en met Dario Cvitanich gaat het de goede kant op. ,,Zijn blessure is minder ernstig dan we hadden verwacht”, aldus De Boer, die verwacht dat de spits in de loop van volgende week kan aansluiten bij de groep. Ook goede berichten over Bruno Silva. Zijn schouderoperatie is goed verlopen. Kenneth Vermeer en Nicolas Lodeiro werkten op het aangrenzende trainingsveld aan hun herstel.

Dat de transferperiode voorbij is, geeft de trainer een tweeslachtig gevoel. ,,Ik kijk daar met mixed feelings naar. We zijn twee spelers kwijtgeraakt en er is niemand voor teruggekomen. Dat is niemand te verwijten, Ajax niet en Heerenveen niet. Daardoor hebben we wel een smalle selectie. Maar we moeten ons nu focussen op de tweede helft van het seizoen. We hebben goede spelers die op meerdere posities kunnen spelen. Mounir El Hamdaoui is voor ons belangrijk; hij is honderd procent fit en kan morgen tegen De Graafschap beginnen. Ik heb ook nog geloof in het kampioenschap, al zal de factor geluk daarbij wel een rol spelen. Dan bedoel ik schorsingen, blessures en of de jonge spelers een constant niveau kunnen halen. Maar ik weet dat er in deze spelersgroep veel rek zit. Ze moeten volwassener worden in bepaalde spelsituaties, slimmer zijn en zich niet van de wijs laten brengen. Daarin kunnen wij stappen maken en ook het positiespel kan beter. Op dat vlak zitten we nu op zeventig procent.”

Bron: Ajax.nl                   Foto: afdb.nl – Oscar