Ajax heeft de vierde landstitel op rij binnen handbereik. De Amsterdammers kunnen zondag uit bij Vitesse kampioen worden, maar dan moet Feyenoord punten verspelen tegen RKC. Het elftal van Frank de Boer werd in oktober door critici nog beschreven als de slechtste Ajax-selectie ooit. De oefenmeester kan dus een hoop monden snoeren wanneer hij vier keer kampioen is geworden in drie en een half jaar. “Wij vonden het niet het slechtste Ajax ooit, maar ik hoef geen lange neus te trekken”, zegt De Boer in gesprek met De Telegraaf.

“Wij zijn altijd overtuigd van onze werkwijze geweest. Natuurlijk kan het spel af en toe sprankelender, maar daar werken we keihard aan”, vervolgt hij. Ajax heeft geen geld om “grote sterren” te kopen en zal het dus moeten hebben van jonge talenten. Die talenten kunnen ook te maken krijgen met een terugslag, zoals Viktor Fischer. “Maar we hebben altijd vertrouwen in de groep gehad.”

Transfers
Ajax zal zich zodoende niet heel nadrukkelijk op de transfermarkt roeren. “We willen nog een spits erbij, want normaal gesproken zal Siem de Jong vertrekken. Als hij blijft, is het minder noodzakelijk. We zoeken eventueel nog een buitenspeler, maar voor de rest niet zo heel veel, hoor.” De Boer heeft ook Kolbeinn Sightórsson voor deze positie, maar de IJslander is dit jaar niet zeker van een basisplaats. Het zou kunnen dat hij vertrekt, ook omdat FC Groningen-speler Richairo Zivkovic komend seizoen bij Ajax speelt. Danny Hoesen, de andere spits, speelt op huurbasis voor PAOK Saloniki, dat een optie tot koop heeft.

Van Gaal
Als Ajax inderdaad voor de vierde keer op rij kampioen wordt, streeft De Boer iconen als Rinus Michels en Louis van Gaal voorbij. Deze trainers wonnen ‘slechts’ drie opeenvolgende titels. “Ik ben veel verder in mijn ontwikkeling dan Louis van Gaal toen hij drie keer achter elkaar kampioen werd”, grapt De Boer. “Nee serieus, ik denk dat hij verder was dan ik. Hij had natuurlijk zijn academieachtergrond en was al langer trainer. Ik gebruik nog steeds heel veel dingen die ik onder hem leerde.”