Ronald de Boer was flink opgelucht toen Martin Jol begin december vertrok als hoofdtrainer van Ajax. Niet per se vanwege het feit dat Ronalds tweelingbroer Frank hem opvolgde, maar bovenal omdat de oud-topvoetballer Jol totaal niet bij Ajax vond passen.

De Boer zag Ajax vanuit Qatar regelmatig spelen, onder meer in Jols laatste wedstrijd tegen NEC.

“Dat duel was voor mij het summum”, vertelt de voormalige Oranje-international in het nieuwe nummer van het NUsport-magazine.

”Toen wist ik zeker dat het zo niet verder kon. Er zat helemaal geen lijn in het spel, het was een soort veredeld countervoetbal. Lange ballen naar voren en dan hopen op een bevlieging van Luis Suarez of Mounir El Hamdaoui. Dat voetbal hoort niet bij Ajax. Ik heb geen traan gelaten om het ontslag van Jol.”

Petje

”Begrijp me goed, Jol is best een goede trainer, maar niet voor Ajax. Toen ik hem voor het eerst langs het veld zag staan in trainingspak en met een petje op, was het voor mij al klaar. Dan ben je voor mij geen Ajax-coach. Die heeft namelijk stijl. Maar in een andere omgeving zou hij best goed kunnen werken. Er zijn zat clubs die zijn filosofie wel volgen.”

De Boer zal normaal gesproken komend seizoen de rechterhand worden van trainer Fred Grim bij de A1 van Ajax. Aanvankelijk ging het gerucht dat hij broer Frank zou assisteren bij het eerste elftal.

”Dat was geen optie. Daar krijg je alleen maar scheve gezichten van. Dan krijg je het Cock Jol-effect, dat moet je niet willen. Ik wil het vak langzaam onder de knie krijgen en af en toe ook m’n handen vrij hebben om bijvoorbeeld naar Qatar te gaan.’