Frank de Boer, Dennis Bergkamp en Wim Jonk moeten het nieuwe grote voetbalhart gaan vormen bij Ajax en worden respectievelijk verantwoordelijk voor de A-selectie, opleiding en scouting bij de Amsterdamse club. Dit supertrio – als spelers regen zij bij Ajax successen aaneen – krijgt de volledige technische leiding de komende jaren op De Toekomst en in de Amsterdam Arena. Johan Cruijff, de voorzitter van het technisch platform, denkt dat De Boer, Bergkamp en Jonk er samen voor kunnen zorgen dat Ajax op termijn weer synoniem staat voor succes, onderscheidend voetbal en het afleveren van Europees toptalent.

De invulling van de technische leiding is de belangrijkste aanbeveling, die Cruijff gisteren deed aan het directieteam van Ajax met Rik van den Boog. De algemeen directeur vormde niet alleen onderdeel van het technisch platform, maar wordt ook verantwoordelijk voor de uitvoering van het technisch rapport. Belangrijkste wijziging is het vervallen van de functie hoofd jeugdopleiding, nu ingevuld door Jan Olde Riekerink. Welke rol Danny Blind gaat invullen is niet exact duidelijk, maar hij zou sowieso samen met Hennie Spijkerman hoofdtrainer Frank de Boer kunnen blijven assisteren. Daarnaast liggen er taken in het technisch management in het verschiet.

Cruijff heeft ook een duidelijke invulling voor ogen voor het supertrio, dat niet toevallig bestaat uit een verdediger (De Boer), een middenvelder (Jonk) en een aanvaller (Bergkamp). Het eerste en belangrijkste uitgangspunt bij Ajax is voetbal en dat wil Cruijff weer centraal stellen met de nieuwe technische organisatie. Daarom zal het supertrio veel tijd vrijmaken om op het veld te staan, waarbij ze alle drie trainingen gaan geven aan de Ajax-talenten individueel en in kleine groepjes. Cruijff wil namelijk dat de technische leiding ook echt werkt aan de individuele techniek bij Ajacieden, waarbij de groei van het individu voorop staat. Het teamgebeuren komt – zeker bij de jeugd onder zestien jaar – op de tweede plaats.

Deze koerswijziging moet er ook toe leiden dat de jeugdtrainers van Ajax ook niet meer het gevoel krijgen dat ze afgerekend worden op de prestaties van hun elftallen in plaats van de ontwikkeling van jonge toptalenten. Onder die trainers zal een herindeling plaatsvinden, waarbij de verantwoordelijkheid komt te liggen bij Bergkamp en Jonk. Het zal in de toekomst vaak voorkomen dat er met jonge Ajacieden geschoven wordt op trainingen, in hun elftal en door leeftijdscategorieën heen. Allemaal om de toptalenten meer weerstand te geven, meer bagage voor hun toekomstige carrière. Nauwe samenwerking tussen de trainers is daarvoor vereist.

Verder wil Cruijff met de invulling en het agenderen van trainingen voorkomen dat jonge spelertjes een hele dag van huis zijn, vele uren bij Ajax vertoeven en door huiswerk en andere indoorsporten uiteindelijk aan het eind van de dag maar een half uurtje met de bal zijn bezig geweest. Iets wat nu nog voorkomt.

Voetbal en de technische opleiding komen dus centraal te staan bij de jeugdopleiding van Ajax en De Boer, Bergkamp en Jonk zijn de wielen die deze Ajax-voetbalmachine draaiende gaan houden. Zij moeten al hun voetbalknowhow vertalen en uitvoeren met daarbij vanzelfsprekend een ondersteunende organisatie met jeugdtrainers en specialisten voor verdediging, middenveld en aanval.

Cruijff richt zich op jeugd

Cruijff richt zich in zijn technisch rapport hoofdzakelijk op de jeugdopleiding en alles wat daarmee samenhangt. De actualiteit en het eerste elftal zullen later volgen. Betreffende het eerste elftal heeft Frank de Boer trouwens al een eerste stap in de goede richting gezet met onder andere z’n oog voor zelfopgeleide spelers. Hoofdtrainers in de toekomst zullen nooit meer carte blanche krijgen om het technisch- en personeelsbeleid rond het eerste elftal volledig naar eigen inzicht in te kleuren.

Bron: Telegraaf