In de ogen van Frank de Boer zouden Jaap Stam en Wim Jonk goede opvolgers zijn wanneer hijzelf besluit te vertrekken bij Ajax. De trainer gaat in gesprek met AT5 in op het vertrek van Jonk bij Ajax en de huidige situatie binnen de club.

“Ik denk dat iedereen het geruzie binnen de club zat is. Iedereen is gebaat bij rust. Ik denk dat het nu redelijk rustig is. De ruzie over het eerste is meer omdat je bij Ajax trainer bent en je dan mooi moet spelen en moet winnen. Die discussie zal er altijd blijven. Het gedoe rondom de jeugd is wel vrij rustig op dit moment. We zijn daar langzaam aan het bouwen aan waar we naartoe willen.”

Op persoonlijk vlak betreurt De Boer het vertrek van Jonk. “Het staat buiten kijf dat ik het jammer vind dat Wim vertrokken is. Dat vindt iedereen. Uiteindelijk moet je keuzes maken en daar is dit uit gekomen. Hij heeft heel veel goed werk afgeleverd, maar uiteindelijk moet je wel in overleg gaan. Er staat ook in de statuten dat je moet aanschuiven bij het overleg van het technisch hart. Als je dat niet doet, komt er een moment dat er een halt wordt toegeroepen. Dat is ook gebeurd.”


Ondank het vertrek van Jonk, ziet De Boer een goede opvolger in het voormalig hoofd jeugdopleiding. Ook Jaap Stam is volgens De Boer een goede optie. “Beide mannen hebben hun papieren. Het is een belangrijk criteria dat een hoofdtrainer een Ajax-achtergrond heeft. Ze moeten weten wat er gevraagd wordt en bekend zijn met de Ajax-filosofie. Dat weten beiden hartstikke goed. In dat opzicht zouden het hartstikke goede opvolgers zijn.”

“In de voetballerij heb je weinig echte vrienden. Ik kan heel goed met Wim opschieten en daarom vind ik het extra sneu dat het zo is gelopen. Ik hoorde dat hij misschien naar Maccabi Tel Aviv gaat. Ik hoop oprecht dat hij het daar fantastisch gaat doen.”

De Boer heeft ondanks zijn band met Jonk geen moeite met het besluit van Ajax. “Ik vind iedereen fantastisch, maar ik vind het ook heel zielig voor Mike van der Hoorn. Ik vind het heel vervelend dat het zo gelopen is, maar op zakelijk gebied heb ik geen moeite met dit soort besluiten. Als hoofdcoach loop je ook het risico om ontslagen te worden.”