Frank de Boer kon donderdagochtend opgelucht adem halen. Alle internationals zijn zonder blessures van hun interlands teruggekeerd in Amsterdam. De spelers die woensdagavond met hun nationale team in actie kwamen, meldden zich in de ochtenduren op de club en bleven binnen. De overige Ajacieden werkten buiten een training af op weg naar het duel met Roda JC.

In totaal waren er donderdagochtend zestien Ajacieden op het trainingsveld te zien. Twaalf spelers, twee keepers en de revaliderende Kenneth Vermeer (achillespees) en Nicolas Lodeiro (voet). Het betekende dat De Boer onder de streep twaalf fitte spelers tot zijn beschikking had. Een mix van een grote rondo, afwerkoefeningen en een partijspel maakte de trainingsochtend compleet.

Halverwege de anderhalf uur durende oefensessie kwam het afwerken op doel aan bod. In een paar varianten, met en zonder buitenspelers, moesten de Ajacieden beurtelings Jeroen Verhoeven of Ronald Graafland zien te passeren. ,,De keepers zijn al opgewarmd!”, klonk het oppeppend uit de mond van assistent-trainer Danny Blind. Het was een aanmoediging die door spelers werd opgepakt. Wie zijn ogen sloot, kon vanzelf horen of de oefening een succes was. ‘Lekker Toby!’, ‘Ok Mounir’ en ‘Goed Rodney’ waren de eerste geluiden. Later afgewisseld met een keiharde ‘Nee!’ uit de mond van André Ooijer. De routinier baalde hoorbaar van zijn misser. Dankzij de snelle doorlooptijd en kleine spelersgroep kreeg de verdediger al snel genoeg kansen om zich te revancheren.

Met een voldaan gevoel stapte Toby Alderweireld even voor 12:00 uur van het trainingsveld. De centrale verdediger kreeg woensdagavond rust tijdens België – Finland en bleef de hele wedstrijd op de bank. Een winstpunt voor De Boer, die de helft van zijn centrale duo daardoor nog een (extra) volledige training kon voorschotelen op weg naar de wedstrijd tegen Roda JC. Na een onderonsje met Sjaak Swart trok Alderweireld een sprintje naar binnen. Tijd voor rust. Want hoewel de Belg een wedstrijd ‘bespaard’ bleef, kwam zijn tegenstander van komende zondag ook niet in actie. Roda-spits Mads Junker kreeg, in tegenstelling tot de uitblinkende Ajacied Christian Eriksen, geen minuten tijdens Denemarken – Engeland.

Bron: Ajax.nl