Het schitterende punt dat Frank de Boer – zwevend door de Turkse lucht – tijdens het partijtje voettennis maakte, vergrootte het ontzag van zijn spelers. Toch stond de adembenemende actie vooral symbool voor de indrukwekkende actieve carrière van de 112-voudige international en niet voor zijn nieuwe rol als trainer. In Belek spreekt De Boer klare Ajax-taal, zonder omhaal van woorden. „Het elftal zit nu op zestig procent van het Ajax-voetbal dat me voor ogen staat”, zei de coach. „Ik denk dat het nog twee maanden duurt voordat ik echt rustig op de bank zit.” 

De Boer sprak in het Cornelia Diamond Hotel van een voortreffelijke trainingsweek. „Qua organisatie, weer, veld en intensiteit. De spelers geven duidelijk aan te geloven in de huidige aanpak. En we gaan met z’n allen één kant op. Het enthousiasme en fanatisme waren groot. Dat wordt versterkt doordat de spelers resultaat zien. Ze worden sterker en het positiespel gaat elke dag vooruit.”

Het verschil met zijn aantreden, is al enorm. „De jongens hadden nauwelijks vertrouwen in hun eigen spel. Ze waren apathisch, gelaten, kozen eigenlijk altijd voor veiligheid en dat was on-Ajax. Er werd zonder initiatief van achteruit gespeeld, waardoor ze na een lange bal hoopten op een bevlieging van de spitsen. Normaal is dat je laatste redmiddel, als de tegenstander zo veel druk zet, dat je niet anders kunt. Dan is het lekker als er op de training vier van de vier lange ballen tot balverlies lijden. Dan beseffen ze dat ik gelijk heb.” Overigens betekent dat niet dat Jol volgens hem ongelijk had. „Hij had een andere filosofie, maar was succesvol.”

Ofschoon Ajax volgens De Boer nog niet is waar het hoort te zijn en de Amsterdammers met Feyenoord thuis, FC Utrecht uit, Telstar/NAC thuis (beker) en NAC uit een zwaar programma wacht, ziet hij niet op tegen de herstart van de competitie. „Waarom? Bij AC Milan en thuis van AZ win je ook niet zo maar even. Als we de weg die we zijn ingeslagen met z’n allen goed oppakken, vind ik dat we voor het kampioenschap moeten gaan.”

Een onzekere factor daarbij is de transfermarkt. „Als de carrousel gaat draaien, zullen de clubs ook bij Ajax uitkomen en daarom hebben we allerlei noodscenario’s klaar. Als er niemand weggaat, hoef ik er geen spelers bij. Maar als er jongens vertrekken, heb ik de garantie dat ik een deel mag herinvesteren. Hoeveel? Dat hangt van de afschrijvingen af. Als een Ajacied nog voor zes miljoen euro in de boeken staat en hij voor vijftien miljoen wordt verkocht, heb ik een groot deel van deze negen miljoen euro te besteden. Wat niet wil zeggen dat ik dit ook doe. Liever minder natuurlijk, want ik kijk eerst wat we zelf in de jeugd in huis hebben.”

Met oogappeltje Luis Suarez voerde De Boer in Belek een uitgebreid gesprek. „Om te vragen hoe hij zijn toekomst ziet. Luis is heel erg tevreden hoe het nu gaat, trainde soms weer op een ongelooflijk hoog niveau en wil in principe graag blijven. Maar als er een grote club komt, staat hij daarvoor open.”

Mounir El Hamdaoui kreeg de complimenten van zijn trainer. „Het is heel jammer dat hij een ontstoken kniepees kreeg. Maar Mounir heeft zich echt heel positief opgesteld.” Tegen Vitesse wilde De Boer hem als linksbuiten laten aantreden. „En tegen Galatasaray had ik hem als spits geprobeerd. Dat zijn ook de twee posities waarop ik hem ’zie’. Dat Mounir geen echte Ajax-spits is, vind ik onzin. Hij mag best veel bewegen. Als er maar een goede afstemming is met de nummer tien en de buitenspelers. Wanneer een speler het goed doet, heeft hij in een wedstrijd twee minuten de bal in zijn bezit. Het gaat erom wat hij de andere 88 minuten doet.”

Opvallend is dat de nieuwe trainer Urby Emanuelson direct tot vaste linksback bombardeerde en aangaf Vurnon Anita daar nooit meer te zullen opstellen. Hij moet zich in eerste instantie op de rechtsbackplaats richten. Onder De Boers assistentschap bij Oranje werd Emanuelson niet opgeroepen en speelde Anita eenmalig linksback. „Ik denk dat Bert van Marwijk iets meer naar de defensieve kwaliteiten keek. Als linkervleugelverdediger wil ik een linkspoot hebben. Een rechtsbenige gaat altijd terug naar de drukte. Ik heb Urby aangegeven dat ik het goed zou vinden als hij zijn aflopende contract verlengt, maar ik heb nog geen antwoord gehad en zal hem eens op zijn schouder tikken. Wij moeten ook verder.”

Veel loopt momenteel zoals De Boer graag wil. „Natuurlijk is er ook nog een hoop werk, maar je kunt niet alles in één dag veranderen.” Saamhorigheid wordt het toverwoord. En een situatie dat een hoofdcoach (Jol) niet met zijn A1-trainer (De Boer) praat, is volgens laatstgenoemde in de toekomst ondenkbaar. „Hij had meer interesse kunnen tonen. De A1 is onze levensader. Dat ik meer binding heb met de jeugd is logisch, omdat ik er al vijf jaar rondloop en daar zelf ben opgeleid als speler. Maar we willen nu structureel overleggen. Elke maand zullen we evalueren welke jongens een stimulans verdienen en wie een pas op de plaats moet maken.”

Tot slot hoopt hij – desgevraagd – dat Johan Cruijff en Louis van Gaal samen optrekken in de strijd om Ajax beter te maken. „Zij hebben een fantastische voetbalvisie en kunnen goud waard zijn voor de club. Ik heb met beiden een goede band, zal nooit partij kiezen en wil best een actieve rol spelen in de bemiddeling. Ik hoor en lees dat het heel moeilijk zal zijn. Maar als er een kleine opening is tussen Johan en Louis duik ik er wel in.”

Bron: Telegraaf