Ajax heeft maar één smaak. En dat brak de regerend landskampioen op in Groningen (1-0).

Het is de eerste helft een opvallende herhaling van zetten. Ajax streeft op bezoek bij FC Groningen naar een verzorgde opbouw van achteruit. Lukt dat niet, dan kiezen de verdedigers van de Amsterdammers voor de terugspeelbal op doelman Kenneth Vermeer. Waarna de zoektocht naar de voetballende oplossing opnieuw begint.

Het is deze manier van voetballen die resulteert in problemen. De collectieve druk van de thuisploeg is groot. Zo groot dat zelfs de terugspeelbal op Vermeer risico’s met zich meebrengt. Niettemin houdt Ajax stoïcijns vast aan de speelwijze die als een rode draad door de geschiedenis van de club loopt. Zelfs als dat resulteert in corners en andere mogelijkheden voor de thuisploeg.

Ajax wil verzorgd voetballen. Altijd. En koste wat het kost. Frank de Boer zweert er bij. De oefenmeester van Ajax was dan ook niet van mening dat zijn elftal in Groningen doorschoot in die gedachte. “Ik stimuleer dat juist. Ik vond wél dat we in de opbouw slechte keuzes maakten. Er was geen rust. Daardoor werd het hotseknots-voetbal. Maar we moeten er voetballend uit kúnnen komen”, zo vertelt hij aan dagblad De Pers.

Idealist
Het zijn de woorden van een idealist. Een man die als voetballer nationale én Europese successen boekte met een uitzonderlijk elftal dat in staat was de tegenstander van begin tot eind de wil op te leggen. Het siert De Boer dat hij die speelwijze herintroduceert in Amsterdam. Maar zolang de uitvoering – begrijpelijkerwijs – verre van perfect is, dient hij ook te beseffen dat dit voorspelbaarheid met zich mee brengt.

Zo kon FC Groningen-trainer Pieter Huistra vooraf het strijdplan van de bezoekers dromen. De tactiek van Ajax zou gelijk zijn aan de speelwijze tijdens de laatste wedstrijd. En de wedstrijd daarvoor. En de wedstrijd daarvoor.

Herkenbaar
De Amsterdammers hebben maar één smaak: verzorgd proberen te voetballen in een 4-3-3-systeem mét buitenspelers. Herkenbaar, typisch Ajax. Maar dat brengt ook beperkingen met zich mee. Op het moment dat zorgvuldigheid aan de bal, positiewisselingen en het tempo te wensen over laten, kan Ajax niet op een andere speelwijze terugvallen.

Het resulteert in een vrij eenvoudige middag voor de verdedigers van FC Groningen. Ajax dwingt de thuisploeg niet tot het maken van keuzes. Het elftal van Huistra durft ver van het eigen doel te verdedigen, maar geen moment hoeft het zich zorgen te maken over de ruimte die het in de rug weggeeft.

De kans dat Ajax met een directe, diepe bal gokt op de snelheid van Derk Boerrigter of Miralem Sulejmani is minimaal.

De Boer kwam zelf met een andere variant op de voorspelbare aanvalspatronen van zijn elftal. “Er lagen mogelijkheden een ‘vallend’ balletje op onze spits te spelen. Daarvandaan kun je dan verder voetballen, dat brengt rust met zich mee.”

Los van een ander systeem is het slechts één van de mogelijke smaken die Ajax onvoorspelbaarder en dus gevaarlijker kunnen maken.