Na 27 speelrondes in de Eredivisie heeft Frank de Boer nog altijd geen vast elftal staan dat hij iedere wedstrijd het veld in kan sturen. Ook tijdens de persconferentie werd dat opgemerkt door één van de aanwezige journalisten, waarop De Boer antwoordde: “We zijn af en toe nog steeds aan het schuiven. In de voorhoede zijn we zoekende, ook door blessures. Verder is het moeilijk te zeggen waar dat aan ligt. Het centrale duo en de rechtsback staan natuurlijk wel vast”, doelde de trainer op Veltman, Moisander en Van Rhijn.

Het spel van de recordkampioen is ook één van de redenen dat De Boer niet elke wedstrijd dezelfde opstelling hanteert: “In de eerste helft halen we vaak een redelijk niveau, waar we het verschil kunnen maken maar dat steeds niet doen. De tweede helft is dan soms minder, we domineren een wedstrijd niet zoals vorig seizoen.”

Maar de trainer geeft ook toe dat het roulatiesysteem gewoon goed bij de filosofie van Ajax past, ook als het spel wel goed loopt: “Iedere speler moet er klaar voor zijn en belangrijk kunnen zijn voor het team.” Afsluitend met de Cruijffiaanse opmerking: “Spelers winnen wedstrijden, maar een team maakt je kampioen.”